« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
HMM ...

Što je Hrvatima važno kad biraju zanimanje

Kada biraju zanimanje, samo 18 posto ispitanika brine koliko brzo će se zaposliti, pokazali su rezultati istraživanja portala Moj Posao

Hrvati i dalje biraju što žele raditi, a ne gdje mogu dobiti posao
Hrvati i dalje biraju što žele raditi, a ne gdje mogu dobiti posao (Arhiva)
Više o

obrazovni sustav

,

Hrvati

,

zapošljivost

,

kriteriji

,

odabir zanimanja

Posljednjih mjeseci u Hrvatskoj je ponovo aktualna tema neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, stoga je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika istražio što je većini (bila) najbitnija stavka kod odabira zanimanja.

Najviše ispitanika, njih 70%, kaže da su se prilikom odabira zanimanja vodili osobnim afinitetom. Većina ispitanika navodi da pritom nisu pogriješili.

„Kad se posao voli i kad je čovjek motiviran, lakše mu je nositi se sa stresnim situacijama i olakšano je napredovanje u struci", stav je jednog ispitanika, a drugi dodaje: „Cilj mi je raditi ono što me veseli i što me privlači, jer više od pola života čovjek provede radeći pa je glupo biti nesretan u tome."

Ipak, neki ispitanici koji su se prilikom izbora zanimanja vodili osobnim afinitetom kažu kako im je sada zbog toga žao: „Šteta, trebala sam razmišljati i o zapošljivosti", kaže jedna ispitanica, dok jedan ispitanik kaže kako je pogriješio kad se vodio osobnim afinitetom jer je sada nezaposlen.

Stopa zapošljivosti bila je za 18% ispitanika najbitnija stavka prilikom izbora zanimanja.

„Uzalud si 'direktor svemira' ako nemaš posla, a ako nemaš posla, nemaš novca...ako nemaš novca, nitko te ne doživljava...", kaže jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica navodi: „Upisala sam fakultet s kojima sam znala da ću u ovoj državi naći posao. Nije bio moj izbor iz snova, ali odlučila sam zaraditi dovoljno da kasnije mogu upisati ono što sam stvarno htjela."

„Iako mi je u pravilu vrlo važan osobni afinitet, smatram da je stopa zapošljivosti u odabiru zanimanja vrlo bitna stavka. Zašto? Mogu čekati i deset godina nezaposlena u zanimanju s osobnim afinitetom, ali treba se prehraniti", zaključuje jedna ispitanica.

Prilikom izbora zanimanja 8% ispitanika vodilo se utjecajem bližnjih. Neki navode nisu imali izbora ili kako je razlog tome bila 'financijska ograničenost'.

Ugled u društvu bio je glavni kriterij za izbor zanimanja za svega 4% ispitanika.

„Najvažniji je ugled u društvu, jer on određuje tvoju klasu i društvenu pripadnost, kao i akademsku i stručnu osposobljenost i pripadnost", zaključio je jedan od ispitanika. 

18.02.2014. 14:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh