Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2014. 14:05:00
HMM ...

Što je Hrvatima važno kad biraju zanimanje

Kada biraju zanimanje, samo 18 posto ispitanika brine koliko brzo će se zaposliti, pokazali su rezultati istraživanja portala Moj Posao

Hrvati i dalje biraju što žele raditi, a ne gdje mogu dobiti posao
Hrvati i dalje biraju što žele raditi, a ne gdje mogu dobiti posao (Arhiva)

Posljednjih mjeseci u Hrvatskoj je ponovo aktualna tema neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, stoga je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika istražio što je većini (bila) najbitnija stavka kod odabira zanimanja.

Najviše ispitanika, njih 70%, kaže da su se prilikom odabira zanimanja vodili osobnim afinitetom. Većina ispitanika navodi da pritom nisu pogriješili.

„Kad se posao voli i kad je čovjek motiviran, lakše mu je nositi se sa stresnim situacijama i olakšano je napredovanje u struci", stav je jednog ispitanika, a drugi dodaje: „Cilj mi je raditi ono što me veseli i što me privlači, jer više od pola života čovjek provede radeći pa je glupo biti nesretan u tome."

Ipak, neki ispitanici koji su se prilikom izbora zanimanja vodili osobnim afinitetom kažu kako im je sada zbog toga žao: „Šteta, trebala sam razmišljati i o zapošljivosti", kaže jedna ispitanica, dok jedan ispitanik kaže kako je pogriješio kad se vodio osobnim afinitetom jer je sada nezaposlen.

Stopa zapošljivosti bila je za 18% ispitanika najbitnija stavka prilikom izbora zanimanja.

„Uzalud si 'direktor svemira' ako nemaš posla, a ako nemaš posla, nemaš novca...ako nemaš novca, nitko te ne doživljava...", kaže jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica navodi: „Upisala sam fakultet s kojima sam znala da ću u ovoj državi naći posao. Nije bio moj izbor iz snova, ali odlučila sam zaraditi dovoljno da kasnije mogu upisati ono što sam stvarno htjela."

„Iako mi je u pravilu vrlo važan osobni afinitet, smatram da je stopa zapošljivosti u odabiru zanimanja vrlo bitna stavka. Zašto? Mogu čekati i deset godina nezaposlena u zanimanju s osobnim afinitetom, ali treba se prehraniti", zaključuje jedna ispitanica.

Prilikom izbora zanimanja 8% ispitanika vodilo se utjecajem bližnjih. Neki navode nisu imali izbora ili kako je razlog tome bila 'financijska ograničenost'.

Ugled u društvu bio je glavni kriterij za izbor zanimanja za svega 4% ispitanika.

„Najvažniji je ugled u društvu, jer on određuje tvoju klasu i društvenu pripadnost, kao i akademsku i stručnu osposobljenost i pripadnost", zaključio je jedan od ispitanika. 

18.02.2014. 14:05:00
http://metro-portal.hr/sto-je-hrvatima-vazno-kad-biraju-zanimanje/83353/