« Seks
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
PROBLEMATIČNO

Što je anorgazmija?

Ženski orgazmički poremećaj definiran je kao odsutnost, odgoda, rijedak ili izraženo smanjen intenziteta orgazma u najmanje 75% seksualnih iskustava

Ovo je vrlo stvaran problem
Ovo je vrlo stvaran problem (Arhiva)
Više o

seks

,

orgazam

,

anorgazmija

Anorgazmija jje vrsta seksualne disfunkcije od koje pate i muškarci i žene, a odnosi se na nemogućnost postizanja orgazma. Kako bi podijelila više informacija o ovom stanju i mogućem liječenju, INTIMINA se udružila s ginekologinjom dr. Susannom Unsworth koja je objasnila:

"Ženski orgazmički poremećaj definiran je kao odsutnost, odgoda, rijedak ili izraženo smanjen intenziteta orgazma u najmanje 75% seksualnih iskustava, koje traje najmanje 6 mjeseci, što uzrokuje osjećaj uznemirenosti. Pogađa do 28% žena u SAD-u. Istraživanja pokazuju kako se događa kod 11-41% žena diljem svijeta i može imati ogroman utjecaj na kvalitetu života pojedinca", kaže dr. Unsworth.

Prema dr. Unsworth, važno je razumjeti temeljne uzroke anorgazmije i savjetovati žene o opcijama liječenja. Uzrok je često višestruk:

Fizički uzroci - povezani s hormonima (gubitak estrogena/testosterona koji utječu na genitalno tkivo i libido) ili s menopauzom i trudnoćom, stanja koja utječu na spolovilo (prethodni kirurški zahvati, kožne bolesti), nuspojave lijekova (npr. antidepresiva), bolni sindromi, ostali medicinski problemi (npr. dijabetes, MS), alkohol i pušenje.

Psihološki uzroci - problemi s odnosima (konflikti, nasilje, loša komunikacija), prethodna trauma, vulvodinija, sociokulturni problemi koji utječu na percepciju orgazma, nepoznavanje vlastitog tijela, problemi sa slikom o tijelu, drugi stresovi u životu, drugi problemi psihičkog zdravlja (npr. depresija - imajte na umu da liječenje za to ponekad može biti uzrok).

Dijagnoza dolazi nakon pažljivog uzimanja anamneze kako bi se identificirali čimbenici koji su u pozadini problema, a njihovo otkrivanje može potrajati. Možda će trebati više konzultacija kako bi se žene osjećale ugodno razgovarati o problemu. Vjerojatno je potreban i fizički pregled kako bi se utvrdili medicinski uzroci.

Liječenje usmjereno na otkrivene uzroke:

Ovisno o uzroku, mogući su različiti tretmani kao što je promjena lijekova koji uzrokuju nuspojave, liječenje problema s bolovima, liječenje vaginalne atrofije s estrogenom i razmatranje hormonskog nadomjesnog liječenja, te nadomjestka testosterona kod žena nakon menopauze (kirurški ili prirodno). Za psihološke probleme preporučljivo je započeti psihoterapiju ili seksualnu terapiju.

Prema istraživanjima, od raznih pristupa liječenju koji su testirani za anorgazmiju, najdosljedniji rezultati pojavljuju se kod usmjerene masturbacije, fokusa na osjetila i psihoterapiju. Kognitivna bihevioralna terapija je također korisna.

Postoje i neki drugi načini na koje možete pokušati liječiti anorgazmiju kod kuće:

  • Educirajte se o svojoj anatomiji, različitim vrstama stimulacije i masturbacije

  • Isprobajte nove seksualne poze ili ubacite neki od proizvoda za seksualno zdravlje kao što su seksualne igračke

  • Promijenite životni stil (smanjena konzumacija alkohola, cigareta, te promjena prehrane)

  • Izvodite redovito Kegelove vježbe

  • Smanjite izloženost izvorima stresa ili tjeskobe

Zaključno, iako ne postoji tretman koji će pomoći svakome, trebate posjetiti liječnika poput ginekologa, urologa ili čak psihoterapeuta, ako osjećate da imate anorgazmiju. Možda postoji problem s fizičkim ili psihičkim zdravljem kojeg niste svjesni ili je možda krivac lijek kojeg koristite iz drugih razloga. Analiza vašeg zdravlja uz pomoć stručnjaka mogla bi rezultirati kvalitetnijim životom bez seksualne disfunkcije.

Ako vam seksualna disfunkcija predstavlja problem, savjetujemo da preuzmete inicijativu i istražite je bez srama. Seksualnost je normalan dio života, a njezino prihvaćanje (na siguran i zdrav način) je vrlo korisno za vaše psihičko i fizičko zdravlje.

22.02.2023. 20:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh