« Život
objavljeno prije 6 godina
ZANIMLJIVO!

Što izaziva štucanje i kako ga se riješiti?

Emocija poput uzbuđenja, stresa ili straha također mogu izazvati štucanje.

Štucanje se može zaustaviti :)
Štucanje se može zaustaviti :) (Pixabay)
Više o

štucanje

,

lijek protiv štucanja

Štucanje je naizgled misteriozna pojava koja je pojavljuje bez razloga, a isto tako i prestaje. Pojavljuje se taman kad je najmanje trebamo, i vrlo često nam može izazvati neugodnosti, pogotovo kada prekida našu sposobnost govora.

Ta pomalo bizarna tjelesna funkcija izazvana je nenamjernim kontrakcijama dijafragme, koja izaziva da se glasnice brzo zatvaraju i otvaraju, a kao rezultat toga nastaje komičan zvuk koji prati štucanje.

Dijafragma se nekontrolirano grči kada su živci iritirani ili oštećeni, pa čak i kada nam se čini da štucanje dolazi bez razloga, razlog uvijek postoji, a ovo su neki od najčešćih:
1. Prebrzo jedenje ili prejedanje
2. Pijenje alkohola ili gaziranih pića
3. Pušenje
4. Nagle promjene u temperaturi

Prilikom intenzivnih emocija poput uzbuđenja, stresa ili straha također može doći do štucanja, a ako vam se to često događa, samo se prisjetite da se trebate smiriti.

Kako se riješiti štucanja?
Mogli bismo čekati da prođe samo od sebe, ali štucanje se obično uvijek pojavi u nezgodnom trenutku, zbog čega želimo da što brže prođe. Zato si, kako bismo ga se što prije riješili, možemo pomoći nekim od sljedećih savjeta:

1. Disanjem u papirnatu vrećicu
2. Povlačenjem koljena prema prsima i naginjanjem naprijed
3. Pijuckanjem hladne vode
4. Gutanjem malo šećera u granulama
5. Kušanjem limuna ili male količine octa
6. Kratkim zadržavanjem daha

No što ako štucanje ne prestane? Ako štucanje bez prestanka traje dulje od 48 sati, ili se pojavljuje tako često da remeti vašu normalnu svakodnevicu, trebali biste posjetiti doktora.

Piše: Andrea Holi
20.04.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh