« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana
ZNATE LI?

Što ima više kofeina, čaj ili kava?

Kofein vam lako postane najbolji prijatelj, bilo onaj u kavi, bilo u čaju - on je prirodni stimulans i dio svakog dana velikog broja ljudi

Gdje ga ima više?
Gdje ga ima više? (Arhiva)
Više o

kofein

,

kava

,

čaj

Kofein je jedna od stvari koje, prema najnovijim istraživanjima, možete piti gotovo uvijek, uz to ide i jednostavno pitanje - gdje ima više kofeina, u čaju ili kavi?

Pretjerana konzumacija kofeina može rezultirati anksioznošću, nemirom i glavoboljom.

Jeste li svjesni koliko se kofeina nalazi u kavi i u čaju? Kako znati koje je bolje za vas kad je u pitanju količina kofeina?

Evo usporedbe:

>> Koliko ima kofeina u svakodnevnoj prehrani >>

Čaj - proces pripremanja čaja utječe na količinu kofeina koja će biti u njemu. Listići čaja sadže 3,5 posto kofeina. Ako listiće potopite u vrućoj vodi i držite ih tako duže vrijeme, iz njih će izaći više kofeina. Zeleni matcha čaj ima mnogo kofeina, u polovici čajne žličice nalazi ga se čak 35 mg.

Šalica crnog čaja sadrži oko 47 mg kofeina, dok ćete u šalici zelenog čaja popiti između 25 i 45 mg. Ova razlika se događa zbog toga što je lišće crnog čaja oksidirano, a lišće zelenog nije.

>> Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa >>

Kava - zrna kave sadrže od 1,1 do 2,2 posto kofeina. Ali, kao što je to slučaj s listićima čaja, i na zrna kave itekako utječe proces pripreme. Ako ih kuhate u vrućoj vodi, ona će otpustiti više kofeina. Suprotno uobičajenom mišljenju, dobro pečena zrna kave, ona crna, imaju manje kofeina od blago pečenih, zelenih. Espresso ima veliku količinu kofeina. Pića poput kapučina i bijele kave prave s duplim espressom

>> Crni čaj - najbolja jutarnja alternativa kavi >>

Stoga, zapravo možete piti i jedno i drugo bez nekih problema, osim ako imate problema sa srcem - treba ipak biti oprezan!

05.10.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.10.2021. 09:36
    zeleni čaj je zdrav više štetnosti ima kava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh