« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
ISTRAŽIVANJE

Što Hrvate veseli u Europskoj uniji

Hrvati se nadaju da na EU tržištu rada postoji manje nepotizma nego u Hrvatskoj te veći izbor radnih mjesta

Europska unija i dalje izaziva zebnju
Europska unija i dalje izaziva zebnju (Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

EU

,

Hrvatska

,

tržište rada

Hrvatska od ponedjeljka postaje 28. članica Europske unije što u našu svakodnevicu unosi i niz promjena. Koje od njih građane najviše vesele, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 500 ispitanika.

Najviše ispitanika, njih 36%, najviše veseli mogućnost pristupa EU tržištu rada koje, kako smatraju, nudi veće mogućnosti za pronalazak posla te 'puno veći izbor poslova nego u Hrvatskoj i veći izbor poslodavaca'.

Ispitanici komentiraju kako 'u Hrvatskoj nema mjesta za mlade, ambiciozne i visokoobrazovane ljude' i nadaju se kako na EU tržištu rada postoji 'manje nepotizma nego u Hrvatskoj te veći izbor radnih mjesta'.

Niže cijene hrane promjena su koja veseli 18% ispitanika, iako neki od njih ističu kako već sada imamo 'europske cijene, a hrvatske plaće'.

Za 16% ispitanika najbolju promjenu predstavlja ukidanje carina, što će olakšati i online kupovinu.

Potpore za zapošljavanje (mladih) mjera su kojoj se veseli 16% ispitanika.

Za 6% ispitanika najveće veselje predstavljaju niže cijene telekomunikacijskih usluga, dok neki od njih ističu kako ih veseli i mogućnost nekih drugih pojeftinjenja, primjerice, struje.

Preostalih 9% ispitanika vesele neke druge promjene koje donosi ulazak Hrvatske u EU. Među njima najviše ističu veće plaće, odsustvo monopola te mogućnost putovanja i boravka u inozemstvu.

Jedan od ispitanika dodaje kako 'nema iluzija da i EU ima svojih mana', ali se nada da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju početi više primjenjivati zakoni kojima se kažnjavaju prekršitelji. Drugi ispitanik pak ističe da je promjena, koja ga najviše veseli, veća konkurentnost cijelog gospodarstva: „Propadanje nezdravih organizacija koje se oslanjaju na pomoć države i otvaranje prostora za poslovanje firmi na zdravim temeljima." 

28.06.2013. 12:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh