« Film
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Što gledati?

Preporuka tjedna: Takva: 'Strah od boga', 'Kriminalci na godišnjem'...

Fotografija vijesti
Više o

Tražen

,

Takva: Strah od Boga

,

Kriminalci na godišnjem

,

Mumija: Grobnica Zmajskog cara

,

Preboljeti Sarah Marshall

PREPORUKA - Takva: Strah od Boga

Takva
Turska, Njemačka, 2006.
Režija: Özer Kiziltan
Scenarij: Onder Cakar
Uloge: Erkan Can, Güven Kiraç, Meray Ülgen, Öznur Kula, Erman Saban, Murat Cemcir 

Takva je prošle godine zasluženo trijumfirala na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu, a imala je uspješnu žetvu nagrada i na drugim festivalima, pa je tako na Berlinaleu osvojila nagradu FIPRESCI.

Svakako je šteta što dolazi s popriličnim zakašnjenjem u kina, jer bi ‘Takva’ ipak privukla pažnju šire publike da je došla netom nakon natpisa o uspjehu u Sarajevu. No, domaći filmofili vjerojatno bi odmah potpisali da svi sarajevski pobjednici dođu kod nas, pa makar i s godinu dana zakašnjenja.

Kiziltanov film govori o pobožnom muslimanu i jednostavnom čovjeku koji radi kao pomoćnik u radnji za prodaju vreća. Vjerski Šeh reda kojem pripada izabire ga da radi za njih tako što će prikupljati najamninu od brojnih posjeda koji su u njihovom vlasništvu. Bogobojazan i skroman, Muharrem se u prvi tren teško snalazi u novonastaloj situaciji gdje radi s novcem, te dobiva automobili i mobitel. Uskoro počinje sanjati njemu uznemirujuće snove i učini njemu nešto dotad neprihvatljivo s čim se ne može pomiriti.

Odličan film daje upečatljivu studiju karaktera, ali i navodi na propitivanje o vlastitom odnosu prema vjeri, dobroti, duhovnim i svjetovnim vrijednostima.

Kriminalci na godišnjem

In Bruges
Velika Britanija, Belgija, 2008.
Režija i scenarij: Martin McDonagh
Uloge: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clémence Poésy, Zeljko Ivanek

U belgijski grad Bruges dolaze na godišnji dolaze dva neobična turista, Ken i Ray su plaćeni ubojice, a na put ih je poslao njihov šef Harry. I dok Ken uživa u posjetu Brugesu, Ray bi najradije iskočio iz kože od dosade, a mišljenje o gradu ne mijenja ni spoj s lijepom Belgijankom. Ken ipak vjeruje da su u Bruges poslani i zbog posla, a pokaže se da je u pravu kada mu Harry javi da treba likvidirati upravo Raya.

McDonaghov film pametan je film koji započinje kao neobična drama o ubojicama na prisilnom godišnjem, a zatim se razvije u ništa manje začudan, ali i vrlo efektan triler. Sve to skupa je začinjeno vrlo dobrim suptilnim humorom, te nadahnutim glumačkim interpretacijama Farrella i Gleesona koji su očigledno uživali u utjelovljenu tih likova. Želite li malo drukčiji, a intrigantan i zabavan film, ne tražite dalje.

Tražen

Wanted
SAD, 2008.
Režija: Timur Bekmambetov
Scenarij: Michael Brandt, Derek Haas, Chris Morgan
Uloge: Angelina Jolie, James McAvoy, Morgan Freeman, Terence Stamp, Common

Timur Bekmambetov i sam je postao itekako tražena redateljska roba nakon uspjeha sa ruskim akcijskim fantazijama ‘Noćna straža’ i ‘Dnevna straža’ o borbi dobra i zla u suvremenom svijetu. Svoj vizualno raskošan stil uspješno je prenio i u svom američkom debiju o drevnom bratstvu ubojica koje je otkrilo tajne poruke sudbine s imenima ljudi koje treba ubiti. Wesley je običan računovođa koji otkriva da je njegov otac bio u bratstvu ubojica te da i on sam ima posjeduje posebne nadljudske sposobnosti. Napustivši svoj stari život Wesley se pridružuje ubojicama i obučava se kako bi mogao osvetiti smrt svoga oca kojeg je ubio odmetnik iz bratstva Cross. Bekmambetove akcijske scene zaista su odlično osmišljene, te su uzbudljive i zabavne usprkos svojoj nevjerojatnosti. A upravo takav je i cijeli film.

Mumija: Grobnica Zmajskog cara

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
SAD, 2008.
Režija: Rob Cohen
Scenarij: A. Gough, M. Millar, J. L. Balderston, S. Sommers
Uloge: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, Luke Ford

Moram priznati da sam nakon trećeg filma o Mumiji shvatio da sam bio nepravedan prema Paris Hilton i filmu ‘Zgodna i (ne)zgodna’. Jest loš, ali ako se uzme u obzir odnos uloženih truda i rezultata, onda je Mumija zapravo inferiornija.

Nakon Egipta, nova mumija pronalazi se u Kini, a riječ je o zlom caru koji će zavladati svijetom ukoliko se s njega skine kletva. Cara je otkrio sin Ricka O’Connella, Alex koji će ipak trebati pomoć svojih roditelja za borbu s novom mumijom. Očigledno bez prave inspiracije, scenaristi su pobacali unutra svakojake elemente bez kriterija i suvisle povezanosti, od kineskih mumija do jetija i izvora života u Shangri La. Dok su Sommersove prve dvije mumije bile dobra zabava na tragu Indiane Jonesa, Cohenov film je usiljena papazjanija zastrašujuće loših dijaloga koja na momente djeluje kao nenamjerna parodija.

Preboljeti Sarah Marshall

Forgetting Sarah Marshall
SAD, 2008.
Režija: Nicholas Stoller
Scenarij: Jason Segel
Uloge: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russell Brand

Stil Judda Apatowa koji je snimio ‘Junfera u četrdesetoj’ i ‘Zalomilo se’ itekako je vidljiv i u ‘Preboljeti Sarah Marshall’ gdje potpisuje produkciju. Jason Segel glumi simpatičnog skladatelja kojeg ostavlja njegova djevojka, popularna televizijska glumica Sarah Marshall. Očajan, Peter ju nikako ne uspijeva preboljeti, te kako bi se maknuo od svega odlazi na ljetovanje na Havajima. Naravno da se tamo istodobno nalazi i Sarah sa svojim novim dečkom.

Debitant redatelj Stoller sigurno vodi priču koja zapravo ne nudi ništa osobito novoga, ali je dovoljno zabavna da se odgleda s lakoćom. Uz svježe i duhovite dijaloge, dopadljivosti najviše pridonosi simpatičnost glavnog lika koja je potaknuta i pametnom odlukom tvoraca filma da ga se ne libe poniziti na sve moguće načine. 

Piše: Piše: Sanjin Petrović
15.08.2008. 19:05:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh