« Život
objavljeno prije 6 mjeseci i 18 dana
ZNATE LI?

Što donosi sreću u Novoj godini?

Na dočeku treba imati nešto crveno od odjeće za sreću u ljubavi, a prvog dana Nove godine treba obaviti makar neki simboličan posao povezan s onim što inače radite

Kako ući u Novu godinu da bude sretna?
Kako ući u Novu godinu da bude sretna? (Arhiva)
Više o

Nova godina

,

sreća

,

narodna vjerovanja

Stara godina dan je kad se svi vesele i zabavljaju, no uz sve to postoje i određeni narodni običaji koji služe prizivanju sreće u Novoj godini.

Što se ne radi 

Ne posuđuje se novac početkom godine, jer je simbolika jednostavna - nećete ga imati dovoljno tijekom godine. Jednako tako, 1. siječnja ništa se ne iznosi iz kuće, niti kolači iil slično.

Rublje se 1. siječnja ne pere (a i svako drugo pranje treba svesti na najmanju mjeru) jer bi to simboliziralo loše zdravlje ukućana u novoj godini, kao i razbijanje stvari.

Bilo koji oblik peradi neželjen gost na prazničnom stolu jer se na taj način osigurava da blagostanje ostane u kući, ne dajući mu mogućnost da odleprša.

Što se radi

Na dočeku treba imati nešto crveno od odjeće za sreću u ljubavi, a prvog dana Nove godine treba obaviti makar neki simboličan posao povezan s onim što inače radite (makar napraviti bilješke o tome što trebate napraviti prvog sljedećeg radnog dana), jer tako simbolizirate da ćete u novoj godini imati dovoljno posla koji ćete raditi s voljom i žarom.

Sreća s novcem priziva se tako da se prije dolaska Nove godine u svaki prazni novčanik koji imate u kući stavi nešto novaca kako ne bi prazan dočekao smjenu godina. Simbolika je i tu jasna - tako osiguravate da u nastupajućoj godini imate dovoljno novaca za sve što vam treba.

U ponoć se, naravno, razmjenjuju poljupci s dragim osobama što je znak potvrde da će vaša bliskost trajati i u novoj godini. Novu godinu treba čestitati svima koje volite - osobno, telefonom, porukom, e-mailom ... nije važno kako, važno je da potvrdite da vam je stalo do vašeg odnosa.

Važno je i tko će vam prvi ući na vrata nakon ponoći, jer će ta osoba imati značajan utjecaj na vaš život u novoj godini.

Eto, sad znate što trebate napraviti i pripremiti, uživajte!

31.12.2017. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh