« Seks
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
spolni tabu

Što djeci govorite o seksu?

Još od najranije dobi djecu se uvjerava kako ne smiju dodirivati i istraživati svoje tijelo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

djeca

,

seks

,

nevinost

,

spolna edukacija

,

seksualni tabu

,

vaginizam

Još od svojih najmlađih dana svakodnevno primamo razne poruke o svom tijelu i s njime povezanim seksom koje najčešće imaju negativan predznak. Poruke o seksu što ih primamo i odašiljemo tijekom svog života najčešće su mješavina brojnih utjecaja kojima smo bili izloženi. Najvažniji su utjecaj na nas imali naši roditelji od kojih smo naslijedili najdublja uvjerenja o spolnosti.

Neposredno iza njihova utjecaja nalazi se utjecaj šire sredine u kojoj smo odrastali. Uz to smo, a to je treći utjecaj,  sa svih strana okruženi javnošću punom seksa. Seks nam prikazuju kao opasnost na koju trebamo naročito paziti i o kojoj ne smijemo postavljati nikakva pitanja. S druge nam strane naša tijela govore nešto sasvim suprotno, neku potpuno drugu priču. Uz takvu mješavinu proturječnih poruka nije nimalo neobično ako čovjek postane spolno ukočen i potpuno frustriran. A spolna se ograničenost iskazuje brojnim teškoćama na području seksualnosti što je posljedica konstantne napetosti.

Vrlo je važne kakve su poruke o seksu koje odašiljete svojoj djeci. Pogledajmo koje su najčešće a mogu dovesti do teškoća u spolnosti. Možda ste ih i sami primali i uopće niste bili svjesni njihove snage.

Ženska je nevinost još uvijek odlično oružje u rukama onih koji mlade strahom žele spriječiti u upuštanje u spolne odnose.

Sigurno ste više puta dobili poruku kako je seks opasan. Činjenica je da ta tvrdnja nije sasvim pogrešna, ali ona je isto tako nepotpuna. Ako želimo da naše dijete postane odgovorna odrasla osoba, nije nimalo pametno samo ga plašiti ovim ili onim. Osim informiranja djeteta da seks može biti i opasan, treba mu pružiti informaciju kako se zaštititi od potencijalnih opasnosti i pri tome uživati u svojoj spolnosti. Vrlo je velik broj kojekakvih kulturnih i religioznih tabua čiji je glavni cilj, prije svega kod čovjeka koji želi uživati, pobuditi osjećaj krivnje. Upravo je osjećaj krivnje čest razlog brojnih spolnih teškoća.

Sljedeća poruka, koja je namijenjena uglavnom djevojkama, kaže da seks boli. Nevjerojatno, ali ženska je nevinost još uvijek odlično oružje u rukama onih koji mlade strahom žele spriječiti u upuštanje u spolne odnose. Nemali broj žena, koje su često primale poruku o tome kako je gubitak nevinosti bolan, teško će se osloboditi neracionalnog straha. Zato će im trebati puno vremena kako bi se uspjele opušteno prepustiti spolnosti. Mnoge žene nisu svjesne izvora svojih strahova i osjećaja te se zbog toga nikada ne uspiju opustiti već se spolnosti predaju uglavnom zbog toga što žele ugoditi svom partneru, glumeći da to rade zbog stvarne želje. Posljedica takve poruke može biti i vaginizam (bolni stisak mišića rodnice koji onemogućuje penetraciju penisa).

Poruka da je seks opasan nije neistinita, ali je isto tako nepotpuna.

Zabrana dodirivanja tijela poruka je koju dobijemo još u najranijoj dobi. Za vrijeme svoje najveće radoznalosti djeca dobiju poruku da ne trebaju dodirivati i istraživati svoje tijelo jer je to loše. Mnoge roditelje je stid čak i kada njihovo dijete svoje tijelo istražuje unutar intime njihova doma. Poruka glasi: „Tijelo je tabu, pa čak i kada si s onima koje voliš."

Roditelji najčešće ne znaju pravilno reagirati na dječju neposrednost jer bi to od njih zahtijevalo velike promjene u njihovom odnosu prema vlastitom tijelu, što im je vjerojatno također usađeno tijekom njihove najranije dječje dobi.
Kako možemo vidjeti, niti jedna poruka sama po sebi nije neistinita ili pogrešna. Problem nastaje kada su poruke jednostrane, kada vode na pogrešan put i ne pružaju odgovor na pitanje  kako izbjeći sve zamke u koje možemo upasti u seksu.

Izvor: Intimatemedicine.com

16.11.2009. 20:05:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh