« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
Moderna vremena preporučuju...

Što čitati ovoga tjedna?

Fotografija vijesti
Više o

što čitati

,

Taisen Deshimaru

,

Horace McCoy

,

Swami Vivekananda

,

Michel Schneider

,

Nicholas Farrell

,

Ihvanus-Safa

,

Srđan Valjarević

,

Heinz Knoke

,

Gerd Gigerenzer

,

Šime Stipaničev

Vjerojatno je jedna od najčešćih riječi koje slušate ili čitate prethodnih tjedana riječ "kriza", a u sve drastičnijem svakodnevnom suočavanju s njom knjige su barem djelomični melem. Nadajmo se da nećemo postati sudionici plesnog maratona poput onog kojeg ste gledali u filmu "I konje ubijaju, zar ne?", čiji vam knjiški predložak preporučujemo ovaj vikend između ostalog dobrog štiva.

Taisen Deshimaru: "Pitanja zen učitelju"
Naklada Antares
160 str., meki uvez
100,00

Taisen Deshimaru rođen je 1914. godine u Japanu. Još u svom djetinjstvu susreo sa učiteljem Kodo Sawakijem, odvažnim reformatorom i jednim od najznačajnijih zen učitelja 20 st. koji se vratio izvoru zena. Od njega je primio "pečat svijesti", kada je ovaj bio na samrti. U Pariz je stigao krajem 1967. godine kako bi u Europi zasadio sjeme zena... U laganom konverzacijskom tonu ova knjiga uvodi u tajne zena i budističke prakse. Kroz jednostavne primjere, odgovarajući na pitanja svojih učenika, Taisen Deshimaru ukazuje da se tajna sretnog života nalazi upravo ovdje i upravo sada.

Horace McCoy: "I konje ubijaju, zar ne?"

preveo Slobodan Drenovac
Šareni dućan
160 str., meki uvez
69,00

Američki kritičari su 1935. godine puni hvale popratili objavljivanje romana-prvijenca Horacea McCoya "I konje ubijaju, zar ne?". Roman je bio veoma cijenjen i u Francuskoj, u krugovima umjetničke i književne avangarde, osobito među egzistencijalistima - Sartre i Simon de Beauvoir veličali su ga kao proboj i dolazak egzistencijalističkog romana iz Amerike, a autora svrstavali uz bok Hemingwayu i Faulkneru. U njemu autor na gotovo uznemirujuće hladan, ali brutalan način opisuje jedan plesni maraton koji postaje metafora za neumoljivo okrutno djelovanje kapitalističkog sustava u ekonomskoj krizi.


Swami Vivekananda: "Bhakti yoga: Put ljubavi i predanosti"

preveo Ivor Tomašević
CID - Nova
256 str., meki uvez
95,00

'Bhakti Yoga' je stvarna i istinska potraga za Bogom, potraga koja počinje, koja se odvija i koja završava u ljubavi.  U najuzvišenijem smislu 'Bhakti' označava neprestanu i spontanu umnu usmjerenost k Bogu, bez obzira na sve okolnosti. 'Bhakti' podrazumijeva osjećaj zadovoljstva zbog kontakta s Bogom, znajući daje Bog najplemenitije među bićima. 'Bhakti' nije potaknuta željom da na tu ljubav bude uzvraćeno, već ispunjenje pronalazi u samom služenju putem ljubavi. U širem smislu 'Bhakti' uključuje sve djelatnosti koje pomažu u njezinom potpunom ostvarenju....


Michel Schneider: "Zbrka među spolovima"

prevela Vesna Lisičić
AGM
114 str., meki uvez
106,00

Mediji, psihoanalisti i politički analitičari posve se slažu: rasprava o razlici među spolovima je zastarjela kad je nastao napredak u mišljenju i običajima koji su tu razliku poništili. Naša kultura o različitosti spolova protiv koje nastupaju feminističke skupine i rastaču "neseksualni" pokreti postupno i brzo dovodi do prostodušne ravnodušnosti prema spolu; muškarac i žena doskora će međusobno zaratiti glede te žudnje. Mora li posvemašnja biseksualnost i visoko razvikana poliseksualnost izazvati težnju prema aseksualnost? Schneider pokušava kratko i jasno odgovoriti na to i brojna druga pitanja.


Nicholas Farrell: «Mussolini: Novi život»

preveo Davor Stipetić
Naklada Ljevak
589 str., tvrdi uvez
249,00

Mussolini je bio jedna od ličnosti o kojima se najviše govorilo u njegovo vrijeme, a većina toga što se govorilo išlo mu je u prilog. Započeo je kao ljevičarski revolucionar i nije mogao podnijeti buržoaziju, bio je i briljantan novinar i bilo je dovoljno pročitati samo jedan njegov članak da bi se shvatilo kako nije bio puki lakrdijaš. Papa Pio XI. nazvao ga je čovjekom «kojega je poslala Providnost» da spasi Italiju, američki veleposlanik u Rimu, Washburn Child, »najvećom ličnošću svoje sredine i vremena«, a Churchill »rimskim genijem«. No povijest pišu pobjednici i čim je Mussolini postao gubitnik, zajamčeno mu je mjesto jednog od većih negativaca u povijesti.


Ihvanus-Safa: «Razgovor čovjeka sa životinjama»

preveo Enes Karić
V.B.Z.
202 str., meki uvez
110,00

Ova poslanica sastavni je dio enciklopedije tajnog filozofskog saveza iz Basre pod nazivom Ihvanus-Safa, iz 10. stoljeća, i nedvojbeno predstavlja svojevrsni književno-filozofsko-duhovni spomenik islamske provenijencije. Njezini autori pokušali su opisati sva dostignuća znanosti toga vremena, osobito ona koja su od Grka - Euklida i Ptolomeja, Hipokrata i Galena, Aristotela i Platona - prenijeli, kao i ona od Sabejaca, da bi pomirili sva dostignuća znanosti s Kur'anom. Nastojali su da, u jednom iznimno sinkretičkom duhu, približe sve religije u traženju Boga, pa tako i ova poslanica sadrži i citate iz Starog i Novog zavjeta, jednako rabinske kao i kršćanske tekstove.


Srđan Valjarević: «Komo»

Sandorf
240 str., meki uvez
95,00

Kad se sredinom devedesetih pojavio u srpskoj književnosti, za Srđana Valjarevića poznati tamošnji novinar Teofil Pančić napisao je da se 'obreo niotkuda, kako i treba'. Ubrzo je postao jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih suvremenih srpskih pisaca. Bijeg od Srbije glavni lik romana, mladi beogradski pisac, pronalazi u trošenju Rockefellerove stipendije koju dobiva kako bi u miru i luksuzu talijanske vile pisao roman. Suprotno običajima stipendista, on ni ne pomišlja raditi, a dane provodi opijajući se i družeći s ljudima iz obližnjeg mjesta... Ekonomično pisan, brutalno iskren, roman vrvi autobiografskim činjenicama.


Heinz Knoke: «Letio sam za Fuerera»

preveo Aleksandar Vojinović
Zagrebačka naklada
224 str. , meki uvez
90,00 kn

Knoke je bio jedan od istaknutih pilota njemačkih zračnih snaga u Drugome svjetskom ratu, njegova živa i uzbudljiva sjećanja proživljenih ratnih dogodovština spadaju u klasična zrakoplovna djela. U knjizi opisuje svoj odgoj pod okriljem krute pruske tradicije, uspon nacističkog režima na vlast, svoje ratno razdoblje kao i svakodnevni život u njemačkom Ratnom zrakoplovstvu. Knoke vremenom otkriva sve veće promašaje njemačkoga vodstva te na kraju ne skriva svoju gorku razočaranost kada je napokon rat bio izgubljen.


Gerd Gigerenzer: "Snaga intuicije: Inteligencija nesvjesnoga"

preveo Darko Polšek
Algoritam
248 str., meki uvez
129,00

Gigerenzer objašnjava zašto je naša intuicija moćno sredstvo kod donošenja odluka i pokazuje kako su naši pozitivni osjećaji zapravo rezultat nesvjesnog mentalnog. Istražujući različite odluke koje donosimo - kako odabiremo partnera, kupnju dionica ili liječenje... analizira kako ljudska bića donose odluke, izabiru i stvaraju stajališta, a sve na temelju instinkta - temeljena podjednako na istraživanju kao i na primjerima iz svakodnevna života.

Vrijednost ovakvih nesvjesnih pravila leži upravo u njihovoj različitosti od racionalne analize; oni u obzir uzimaju samo najkorisnije informacije umjesto pokušaja pojašnjavanja svih mogućih faktora.


Šime Stipaničev: «Ocean i sam: Preko Atlantika s bocom maslinovog ulja»

Profil International
268 str., meki uvez
179,00

Od Francuske do Brazila u dvadeset i sedam dana, sam, u nezamislivo maloj jedrilici (6,5 m), bez motora i komunikacije s vanjskim svijetom, ali s nezaobilaznom bocom svojeg tribunjskog maslinovog ulja... zaputio se naš poznati jedriličar Šime Stipaničev i s puta nam donio knjigu koja je istodobno i putopis i vodič za ustrajne i priručnik za odvažne. Uzbudljiva koliko i informativna, ova knjiga čitatelju nudi akciju, ali i razmišljanje koje stoji iza nje: sve što je potrebno da bi putovanje bilo potpuno.

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
20.12.2008. 12:00:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh