« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Moderna vremena preporučuju...

Što čitati ovoga tjedna?

"Kako biti potpuno neuspješni u životu, poslu i u svemu" - knjigom zanimljivog naslova otvaramo preporuku tjedna

Nenad Bartolčić za vas je izabrao novih deset knjiga. Ova tmurna i krizna vremenima idealna su za uživanje u čitanju i rad na sebi pa pogledajte što se novo pojavilo u hrvatskim knjižarama. Više o svakoj knjizi možete pročitati na stranici Modernih vremena

Za početak, jeste li znali da je potrebno uložiti mnogo više truda i energije da postanete potpuni beskorisni gubitnik u životu, radu i u svemu, nego što je potrebno da budete izvanredno uspješni?

Nakon proučavanja pojedinaca svih mogućih staleža koji su pokazali golemo ispodprosječno ostvarenje, autor je došao do zapanjujućeg zaključka da je kod svih ovih različitih ljudi prisutna potpuno ista strategija za neuspjeh - postupci kojima se služe iz dana u dan "pomažu" im da stvarno postanu rasipnici i gubitnici. Priručnik otkriva tajnu jednostavnih, četrdeset četiri i pol isprobanih, ispitanih i dokazanih koraka koji, ako ih slijedite, jamče da će vas gurnuti u sporu traku potpune nedoraslosti.

Steve McDermott: "Kako biti potpuno neuspješni u životu, poslu i u svemu"
preveo Hinko Pleško
Veble commerce
200 str., meki uvez
129,00

Goran Tribuson: "Divlja plaža"
Mozaik knjiga

192 str., meki uvez

99,00

Tribuson se okrenuo opisivanju polusvijeta napuštenih prigradskih naselja. Istodobno i blag i gorak, duhovit i smrtno ozbiljan, ovaj roman prelijeva stranice crne kronike u vrsnu literaturu. Romanom "šeću" ratni profiteri, njihovi pomoćnici i lokalni luzeri i kroje sudbinu glavnoga junaka Žakija, bivšeg legionara i vojnika, čovjeka koji je samo naizgled digao ruke od života. No slučajno iskopan leš na lokalnoj ilegalnoj šljunčari promijenit će Žakijev život, baš kao i neočekivano pojavljivanje njegova problematičnoga izgubljenog sina, ali i jedne žene...


Cicely Mary Barker : "Gdje žive vile i vilenjaci : Otkrij tajanstveni vilinski svijet"
prevela Nataša Ozmec

Planetopija

12 str., tvrdi uvez

195,00

Postoji pet posebnih mjesta na kojima se vile vole udomiti: krošnje stabala, šumsko tlo, vrtovi, aleje živice i močvarno tlo. Mary Cicely Barker otkrila je ova čarobna staništa nakon duge i naporne potrage, a svoje je znanje pohranila u knjizi prepunoj slika, tajni i iznenađenja.

Na svakoj stranici čeka vas trodimenzionalni prikaz po jednog vilinskog staništa s malim stanarima koji nas uvijek iznova očaraju. Na umjetnički oslikanim dodatnim knjižicama, preklopima, omotnicama i papirnatim 'konstrukcijama' koje se otvaraju listanjem knjige pronaći ćete mnoštvo savjeta, detalja i boja pa čak i vilinsku prašinu.


Boris Kauzlarić : "Riblja kuharica"
Naklada Uliks

352 str., tvrdi uvez

290,00

Ova kuharica sadrži probrane i iskušane recepte za pripremanje ukusnih jela od brojnih vrsta morskih i slatkovodnih riba, mekušaca, rakova i školjki. Sastavljena je od tradicionalnih recepata iz svih naših krajeva, ali i od novih recepata koji pokazuju koliko su velike mogućnosti u pripremanju jela od ribe i ostalih plodova kojima obiluju naše more, rijeke i jezera. U knjizi ćete naći i savjete za kupnju kvalitetne i svježe ribe, tehnike čišćenja i filetiranja ribe, a svaki recept je popraćen fotografijom posluženog jela.


Jared Diamond: "Slom: Kako se društva odlučuju za propast ili uspjeh"
prevela Mira Gregov

Algoritam

631 str., meki uvez

179,00

U prošlosti, mnoge su se kulture raspale. Razlog tome, u većini slučajeva, bila je ekološka kriza koju su uzrokovali sami narodi, no ona sama po sebi ne nosi isključive zasluge. Nije svaka civilizacija propala zbog svojevrsne ekološke krize koju su uzrokovali sami narodi, no ona je ipak u najvećem broju slučajeva bila svojevrstan katalizator propasti - posebno u slučajevima kada se udružila s društvenim odgovorom na nadolazeće katastrofe. "Slom" govori o tajanstvenoj propasti starih civilizacija, ali i o tome kako to utječe na našu budućnost, odnosno koje bismo pouke, bitne za naše održavanje, mi od toga mogli izvući.


Grupa autora: "Horor priče za laku noć"
Zagrebačka naklada

465 str., meki uvez

120,00

Vladajuće je mišljenje o hororu kao žanru je da se radi o trivijalnoj literaturi, zabavi za određeni dio čitateljske populacije koja svoje čitateljsko uzbuđenje nalazi u mističnom i nestvarnom. Zaboravlja se pri tom kako tematika koja određuje taj žanr nije okovana samo njime te da su za njim posezali i mnogi velikani pera, pa na stranicama ove antologije susrećemo stoga imena poput Wellsa, Balzaca, E. Nesbit, Doyllea kao i velikane horora današnjice poput Barkera, Kinga, Koontza, Strauba, Rice, Campbella, Bradburyja... uz nekoliko i suvremenih hrvatskih autora žanra.



Adrian Predrag Kezele : "Slomljena kljova: Ganešove priče, prvi dio"
Dvostruka duga

312 str., meki uvez

140,00

U svojoj novoj knjizi A. P. Kezele čitatelje vodi na zabavno i poučno putovanje u svijet bogova, demona, apsara, gandharva i drugih neobičnih stvorenja - u svijet koji postoji pokraj nas i u nama, ali ga rijetki vide. Vodič na tom putovanju je sam Ganeš, koji neodoljivim šarmom tka mrežu mudrosti koja zadivljuje um, veseli srce i uzvisuje dušu. Radi se o ritualnim i duboko preobražavajućim pričama i legendama podrijetlom iz stare Indije, no ovaj put, međutim, one ne dolaze do nas kroz maglu vremena i povijesti, već će nam ih ispričati jedna od tih legenda sama - oživljen mit u obliku stvorenja s tijelom čovjeka i glavom slona!


Mislava Bertoša: "Jamči se za uspjeh kano i za neštetnost" : o reklamnome diskursu iz sociosemiološke perspektive
Srednja Europa

340 str., tvrdi uvez

210,00

Autoričin djelomice prerađeni doktorski rad posvećen sociosemiološkoj analizi reklama proizvoda za njegu tijela koje su bile objavljivane u istarskim novinama, časopisima i katalozima krajem XIX. i početkom XX. stoljeća. Pristup je reklamama ponajprije sociosemiološki, a to a priori isključuje analize rezultata reklame, mjerenja reakcija publike, što bi u ovome slučaju bilo zapravo i nemoguće, jer je riječ o reklamama iz XIX. stoljeća.

Rad je strukturiran iz dva velika dijela, jednog teorijskog i jednog analitičkog. U konačnome se zaključku zato nalaze samo općenitija promišljanja o reklamnome diskursu na prijelazu dvaju stoljeća.


Grupa autora: "Kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki"
urednik: Sanja Cvetnić

Leykam international

416 str., tvrdi uvez

300,00

U skupini drvenih kapela podrijetlom iz razdoblja XVII. i XVIII. stoljeća, najpoznatija je kapela svete Barbare u Velikoj Mlaki. Ova je monografija zajednički rad trideset i dvoje studenata završnih godina Odsjeka za povijest umjetnosti i Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. S iznimnom zrelošću studenti su istražili povijest, dosadašnju povijesno-umjetničku literaturu te graditeljske i likovne značajke kapele sv. Barbare, a rezultat njihova rada je ova vrlo vrijedna monografija koja se sastoji se od 220 kartica teksta koje prate 143 predviđene ilustracije i bilješke uz tekst.


Nick Johnstone: "Amy Amy Amy : priča o Amy Winehouse"
prevela Mirjana Zec-Kekez

Naklada Ljevak

184 str., tvrdi uvez

89,00

Autor odgonetava život i karijeru jedne od najnadarenijih britanskih zvijezda, prati njen hiroviti put do slave, od njezine židovske obitelji iz sjevernog Londona, preko triju škola, do trenutka kad je potpisala ugovor za Island Records u dobi od 18 godina. Johnstone detaljno opisuje njezin meteorski uspon do statusa zvijezde, pri čemu su je dva albuma lansirala do vrha, iako su otvoreno konzumiranje alkohola i droga potpuno odredili pozornicu njezinog osobnog života obilježenu ispadima. Ukratko, zanimljiva i zabavna biografija jedne nadprosječno nadarene ali i samodestruktivne izvođačice.

Za Metro-portal: Moderna vremena info

Piše: Nenad Bartolčić
29.11.2008. 12:14:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh