« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SIMBOLIKA

Što će Papa dobiti na poklon od Hrvata

Predsjednik Josipović primit će papu Benedikta XVI. u subotu i tom će mu prigodom pokloniti repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

pokloni

,

Jadranka Kosor

,

Josip Bozanić

,

Ivo Josipović

,

darovi

Tijekom svog dvodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj papa Benedikt XVI. na dar će od predsjednika Republike Ive Josipovića dobiti repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine, predsjednica Vlade Jadranka Kosor darovat će ga raspelom i replikom evangelistara iz 11. stoljeća, a kardinal Josip Bozanić poklonit će mu unikatno nalivpero Penkala, piše Hina.

Predsjednik Josipović primit će papu Benedikta XVI. u subotu i tom će mu prigodom pokloniti repliku svirale s orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. u doba pavlinskog reda, a koje su i danas sačuvane. Te orgulje danas se nalaze u crkvi Sv. Marije u Lepoglavi i spadaju među najznačajnije zvukovne spomenike u Europe. Sviralu je izgradila umjetnička radionica orgulja, harmonija i glasovira Heferer koja pripada uskom krugu orguljarskih radiona u Europi, a djeluje već 160 godina kroz pet generacija obiteljske tradicije. Sveti Otac će predsjedniku Josipoviću pokloniti preslik Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke.

Raspelo koje će premijerka Kosor u subotu prilikom primanja u Apostolskoj nuncijaturi pokloniti Svetom ocu dar je akedamskog kipara Damira Mataušića, a replika evangelistara iz 11. stoljeća sadrži rukopis iz Evanđelja po Luki i Ivanu.

Unikatno nalivpero Penkala, kojim će Svetog Oca darivati kardinal Bozanić, izvorni je hrvatski proizvod s prigodnom kutijom koji je izradila zagrebačka tvrtka TOZ Penkala d.d. Prilikom posjeta Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, u nedjelju, Sveti Otac će se upisati u knjigu dojmova upravo jednim od takvih nalivpera Penkala. Ono će ostati kao uspomena u Nadbiskupskom dvoru dok će drugo, identično, ponijeti kao osobni dar.

Dar kardinala Bozanića Svetom Ocu uključuje kutiju presvučenu bijelom kožom sa zlatotiskom: BENEDICTUS PP. XVI i na hrvatskom glagoljskom pismu. Unutrašnjost kutije presvučena je u žutom svilom sa pločicom na kojoj je ugraviran datum, mjesto posjeta i osobna poruka kardinala Bozanića Svetom Ocu: Scribere ausus est. (s. Augustinus) - Pisanje je odvažnost (sv. Augustin).

01.06.2011. 17:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh