« Žene
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NOVA GENERACIJA PILULA

Stižu kontracepcijske pilule bez hormona

Pilula bez hormona poremetit će signale koje jajašce šalje spermiju i tako spriječiti neželjenu trudnoću

Pilule
Pilule (Free Digital Photos)
Više o

kontracepcijska pilula

,

kontracepcija

,

ženski hormoni

,

pilula

Neželjene nuspojave kontracepcijskih pilula, poput glavobolje, mučnine i pojačane gladi, uskoro bi mogle postati stvar prošlosti. Naime, do nuspojava dolazi zbog hormona koji se nalaze u pilulama, a američki znanstvenici su na pragu stvaranja kontracepcijske pilule bez hormona, piše časopis Nature.

Laboratorijskim istraživanjima utvrđeno je da jajna stanica koja je spremna za oplodnju spermijima šalje svojevrsni signal na kojeg oni reagiraju u roku jedne sekunde ili manje. Istovremeno, kretanje spermija ovisi o ženskom spolnom hormonu progesteronu - kada dođe do lučenja navedenog hormona udvostručuje se brzina spermija.

Znanstvenici s kalifornijskog Sveučilišta San Francisco vjeruju da navedeni mehanizam mogu poremetiti lijekom koji ne sadrži hormone, odnosno bezhormonskim kontracepcijskim pilulama koje bi ograničile sposobnost spermija za oplodnju. Jajna stanica u tom slučaju više ne bi privlačila spermij što bi spriječilo neželjenu trudnoću.

"Po prvi puta smo na molekularnoj razini došli do spoznaja o privlačnosti između jajašca i spermija", rekao je voditelj istraživanja Dejian Ren. Pilula bez hormona samo je pitanje vremena.

18.03.2011. 18:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh