« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 dana i 5 sati
PRIPREMITE SE

Stiže snijeg, treba pojačati imunitet!

Zdrava, uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima pomaže održati imunološki sustav čvrstim

Kombinirajte
Kombinirajte (Arhiva)
Više o

imunitet

,

bolji imunitet

Konzumiranje određenih vrsta namirnica ne garantira da nećete biti prehlađeni ili dobiti gripu, ali se smanjuje rizik.

Zdrava, uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima pomaže održati imunološki sustav čvrstim. Cilj je opskrbiti tijelo esencijalnim nutrijentima kako bi ostalo zdravo, spriječilo bolesti i funkcioniralo na najbolji mogući način, piše Eating Well.

Dijetetičarka Sarah Schlichter ističe da "određeni nutrijenti aktiviraju imunološke funkcije i procese u tijelu, čineći ih učinkovitijima. Primjerice, vitamin C potiče stvaranje antitijela za borbu protiv bolesti, dok vitamin A održava tkiva i kožu zdravima, pružajući zaštitu od infekcija."

S njom se slaže i dijetetičarka Trista Best koja pojašnjava da "dijeta bogata nutrijentima koji podržavaju imunitet omogućuje tijelu da se učinkovito nosi s dnevnim stresorima i potencijalnim infekcijama." Ove dijetetičarke za Eating Well izdvojile su šest najboljih vrsta hrane koje možete jesti za podržavanje i jačanje imuniteta.

Bademi - bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji podržava imunološku funkciju, štiteći stanične membrane od oksidativnog stresa. 

Citrusi - citrusno voće, poput naranči, limuna i grejpa, izvrstan je izvor vitamina C, antioksidansa koji podržava proizvodnju imunoloških stanica i štiti stanice od oksidativnog stresa. 

Češnjak - češnjak je poznat po antimikrobnim i protuupalnim svojstvima. Sadrži alicin, spoj sa sumporom koji, prema istraživanjima, može pružiti podršku imunitetu, piše Eating Well.

Jogurt - jogurt je bogat probioticima, korisnim bakterijama koje podržavaju zdravlje crijeva. Budući da se 70 do 80 posto imunoloških stanica nalazi u crijevima, održavanje zdravog mikrobioma crijeva ključno je za funkciju imuniteta. 

Slatki krumpir (batat) - slatki krumpir je bogat beta-karotenom, prekursorom vitamina A koji je ključan za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

Zeleno lisnato povrće - zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, pravo je bogatstvo nutrijenata jer sadrži vitamine A, C i E koji podržavaju zdravlje imuniteta, piše Eating Well.

Dakle, kao i obično - pazite što jedete!

20.11.2024. 08:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh