« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Stiže sezona alergija, kako se zaštititi

S proljećem i buđenjem prirode stiže i neugodna nuspojava - alergije, pa vam donosimo nekoliko savjeta kako se na vrijeme zaštititi

Još malo i alergije su tu
Još malo i alergije su tu (Shutterstock)
Više o

zaštita

,

pelud

,

alergija

Dolaskom proljeća počinje cvatnja prvih stabala (kao što su ljeska, joha, grab, breza, vrba i hrast) i biljaka (poput trava, kopriva, trputca te kasnije ambrozije), stoga se u ambulanti obiteljske medicine povećava broj novodijagnosticiranih i pogoršanja već postojećih alergija

Najčešće se viđa alergijski rinitis, a učestalo se javljaju i alergijski laringitis, alergijski dermatitis, astma, kao i razne alergije na namirnice, lijekove, prašinu ili pelud.

Simptomi koji pacijenta dovode u ordinaciju obiteljske medicine najčešće su učestalo kihanje, bistra sekrecija iz nosa, suzenje očiju i nadražajni kašalj. Navedeni simptomi obično su povezani sa izloženosti alergenu te se pojačavaju pri dolasku u kontakt s istim, kao što je blizina stabla koje cvate, boravak u određenoj prostoriji te izloženost kućnoj prašini kod pacijenata koji reagiraju na prašinu, grinje, ili pak doticaj s psima i mačkama (kod alergija na životinjsku dlaku)

Ponekad simptomi nisu tipični, već može biti prisutan samo dugotrajni nadražajni dugotrajni kašalj bez ikakvih drugih tegoba. Stoga je kod kašlja koji traje dulje vrijeme (tj. kroz period dulji od tri tjedna) uvijek potrebno razmišljati o dijagnozi novog alergijskog zbivanja.

U Zagrebu lijeska, na Jadranu čempres - visoko alergene peludi izaziva probleme kod alergičara: a svake ih je godine - kako doznajemo - sve više. Iako je njima za lijekove sada već prekasno - za 2 tjedna počinje cvjetati breza pa liječnici upozoravaju: terapiju počnite uzimati na vrijeme.

Kakvo je stanje peludi u zraku svaki dan prate znanstvenici s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. 

Iste probleme koje u Zagrebu i okolici izaziva visoko alergena pelud lijeske - na Jadranu izaziva - pelud čempresa. A uskoro - još loših vijesti za alergičare. 

"Ja bih iskoristila priliku da upozorim sve alergične osobe da će za nekih 15 dana, dakle za 2 do 3 tjedna, započeti polinacija visoko alergene peludi breze, pa svi oni koji su alergični na pelud breze mogu početi sa svojom terapijom", pojašnjava stručnjakinja Barbara Stjepanović iz NZJZ-a.

Simptomi se mogu ublažiti - ako se lijekovi počnu uzimati na vrijeme. 

"Treba onda naravno pacijentu dati terapiju koja će zaštititi vanjske sluznice i da ju pravovremeno uzme, odnosno prije nego što sama cvatnja krene", kazuje nam Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu.

A cvatnju i prisutnost peludi u zraku možete pratiti jednostavno - na aplikaciji Peludna prognoza. I tako možda izbjeći tegobe. No, mnogi ni ne znaju da su alergični i simptome pripisuju pogrešnim dijagnozama

01.03.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh