« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
BRAVO

Stijena Uluru bez penjača za godinu dana

Uprava tog nacionalnog parka još je 2010. najavila zabranu penjanja na stijenu ukoliko posjetiteljima postanu zanimljiviji drugi sadržaji

Stijena Uluru je Aboridžinima sveta
Stijena Uluru je Aboridžinima sveta (Screenshot)
Više o

stijena Uluru

,

Ayers

Stijena Uluru, jednu od najvećih znamenitosti Australije i svetinju njenih domorodaca, bit će od listopada 2019. godine slobodna od penjača jer će to biti - zabranjeno.

Odbor Nacionalnog parka Uluru-Kata Tjuta u australskom Sjevernom teritoriju, koji većinom čine Aboridžini, vlasnici zemljišta, jednoglasno je izglasao zabranu penjanja na stijenu zbog njenog vjerskog značaja za domoroce. Jedan od vlasnika zemljišta, iz naroda Anangu, Sammy Wilson objasnio je da je to vrlo važno mjesto, a ne igralište ili zabavni park popu Disneylanda. Tradicionalni vlasnici zemljišta, narod Anangu, oduvijek su se odbijali penjati na stijenu Uluru jer je smatraju svetom. Wilson je rekao da se ne zabranjuju posjete tom području, već samo penjanje na stijenu.

Crvena stijena nalazi se u nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta, blizu Alice Springsa, 2.000 kilometara sjeverozapadno od Sydneya. Uprava tog nacionalnog parka još je 2010. najavila zabranu penjanja na stijenu ukoliko posjetiteljima postanu zanimljiviji drugi sadržaji, što se dogodilo posjlednjih godina. Prema podacima Parkova Australije, od 2011. do 2015. Ppelo se samo 16 posto posjetitelja, dok ih se 1990-ih godina penjalo 74 posto. Stijenu godišnje posjeti 300.000 ljudi, a na nju se mahom penju Australci i Japanci.

Simbolično, posljednji dan za penjanje na stijenu je 26. listopad 2019. - na taj datum 1985. su zemljište i stijena, nekad zvana Ayers, vraćeni tradicionalnim vlasnicima.

01.11.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh