« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
STRAŠNO

Europa je najveći ubojica ptica

Migracija ptica je fascinantan prirodni fenomen, ali pticama postaje sve teže da stignu do svojih odredišta. Krivolov na ptice ima neslućene razmjere, pogotovo u Europi. Pritom su najugroženije grabljivice

Ptice najviše stradavaju u Europi
Ptice najviše stradavaju u Europi (Arhiva)
Više o

Ptice

,

Europa

,

migracije

Svake godine oko 25 milijuna ptica strada na putovima migracije preko Sredozemlja bilo da ih se uhvati žive ili ubije. Uz to, oko dva milijuna ptica je ilegalno ubijeno u sjevernoj i središnjoj Europi, uključujući i regiju Kavkaza, pokazuje studija koju je objavila organizacija BirdLife International. Iznenađujuće je da je većina ptica ubijena „iz zabave", navela je za DW šefica tima autora studije Anne-Laure Brochet.

U namjeri da se poboljšaju zakonske regulative i da se poveća javna percepcija, nelegalna ubojstva ptica su glavna tema 12. sjednice stranaka Konvencije za zaštitu divljih životinja koje migriraju (CMS COP12), koja traje do 28. listopada u Manili na Filipinima.

Dok je za većinu ptica Sredozemlje najsmrtonosniji dio puta, tisuće ptica čije je primarno stanište voda bore se za preživljavanje u dijelovima sjeverne Europe i na Kavkazu. Samo u Azerbajdžanu godišnje strada oko 900.000 barskih ptica, navodi se u studiji. Grabljivice su najugroženije - čak 51 od 52 vrste pogođene su ilegalnim odstrjelom.

Čak i u zemljama poput Njemačke broj ubijenih ptica grabljivica ostaje ekstremno visok. „U Njemačkoj su grabljivice među najugroženijim vrstama, između 50.000 i 100.000 strada svake godine", rekao je za DW njemački ornitolog Peter Berthold.

Štoviše, sedam vrsta ptica koje su najveće mete u sjevernoj i središnjoj Europi te Kavkazu imaju globalni status ugroženosti. Neke od njih su jarebica kamenjarka i bjeloglava patka.

Zašto se ubijaju ptice?

U mnogim predjelima, osnovni motiv koji stoji iza ilegalnog ubijanja ptica je lov kao sportska disciplina. U tom kontekstu, grabljivice postaju glavna meta. „Lovci vide grabljivice kao direktnu konkurenciju u lovu na pojedine vrste, kao što su fazani", kaže Brochet.

Berthold objašnjava da su grabljivice percipirane kao prijetnja i za vjetro-parkove. Naime ako grabljivice lete u određenom području, ovdje nije moguće dobiti dozvolu za izgradnju. Iako prepariranje ptica na globalnoj razini ima mali značaj, to je veliki problem za grabljivice u Španjolskoj, naročito za rijetke vrste.

U kavkaskoj regiji ptice se uglavnom love zbog hrane i komercijalnih interesa. Svakojake vrste ptica se prodaju pored putova koji se nalaze blizu zaštićenih područja, i prodaje ih se kao „kokoši", „guske" ili „domaće patke", stoji u izvješću.

Ptice se također ilegalno ubijaju kako bi se određene vrste spriječile da se hrane poljoprivrednim usjevima - poljoprivrednici u sjevernoj Europi to nazivaju „kontrolom štetočina".

Žarište na Mediteranu

Egipat je najopasnije područje za ptice koje migriraju, od pet do deset milijuna ptica biva ubijeno svake godine u zoni od oko 800 kilometara, kaže Berthold.

Ipak, CMS upućuje na to da je regija Sredozemlja istodobno i uspješan primjer sprječavanja ilegalnog ubijanja ptica, baziran na radu Međuvladine jedinice za sprečavanje ilegalnih ubojstava, preuzimanja i prodaje ptica u sredozemnoj regiji. „Jedinica je bila prilično uspješna u skretanju pažnje na ovaj problem i uspjela je osigurati međunarodnu suradnju u tom području", navodi za DW Borja Heredia, šef odsjeka za ptice u CMS-u.

Tijekom konferencije u Manili, stručnjaci CMS-a žele stvoriti novu jedinicu za regiju istočne Azije i Australije, gdje se proteže jedan od najvećih migracijskih putova na svijetu i gdje se ptice masovno ubijaju i zarobljavaju.

Zakoni se ne poštuju

Iako postoje zakoni koji se odnose na ilegalno ubijanje ptica, počinitelji ih ne poštuju. „Pravne norme nisu ispravno primijenjene, a kazne su smiješne. Ako neko bude uhvaćen u krivolovu, platit će kaznu i već sljedećeg dana će nastaviti s lovom", ističe Heredia.

Prema riječima Anne-Laure Brochet, potrebna je intenzivnija suradnja s nacionalnim vladama kako bi se povećala snaga zakona i motiviralo civilno društvo kako bi utjecalo na svoje političke čelnike da poduzmu neke mjere. Eredija kaže da je to cilj CMS-a. Kao mjeru pritiska na vlade, stručnjaci rade na „tabeli" na kojoj će se vrednovati države prema njihovim naporima u zaštiti vrsta koje migriraju.

Brochet i Berthold ističu da je suočavanje s ilegalnim ubijanjem ptica od ključne važnosti, kao i da ne treba omalovažavati velike prijetnje s kojima se suočavaju naši leteći prijatelji. „U usporedbi s osamdesetim i devedesetim godinama manje ptica strada, ali je također i manje ptica živo na svijetu, najviše zbog intenziviranja poljoprivrede i degradacije njihovih prirodnih staništa", ističe Brochet.

Berthold je zaključio kako je zaustavljanje nelegalnog ubijanja ptica vrlo važno, ali je još važnije poboljšati situaciju kod vrsta koje su na rubu istrebljenja.

Piše: Irene Banos Ruiz/DW
01.11.2017. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh