« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
RECIDIV TUMORA ILI?

Steve Jobs opet ide na odmor, zdravlje mu je ipak važnije od posla

Jobs, 55-godišnji informatički pionir i suosnivač Applea, tijekom 2009. je gotovo šest mjeseci bio na bolovanju zbog transplantacije jetre

Steve Jobs
Steve Jobs (Getty Images)
Više o

Apple

,

iPhone

,

tumor

,

Steve Jobs

,

iPod

,

iPad

Izvršni direktor Applea Steve Jobs, kojem je 2003. dijagnosticiran rak gušterače, u ponedjeljak je objavio kako uzima dopust da bi se usredotočio na svoje zdravlje, prepuštajući upravljanje tvrtkom glavnom operativnom direktoru Timu Cooku, po treći put u zadnjih sedam godina. Cook će biti odgovoran za svakodnevne operacije, a Jobs će ostati glavni izvršni direktor, objavio je Apple u ponedjeljak, pozivajući se na e-mail koji je Jobs uputio zaposlenicima tvrtke.

Jobs, 55-godišnji informatički pionir i suosnivač Applea, tijekom 2009. je gotovo šest mjeseci bio na bolovanju zbog transplantacije jetre, piše Hina. "Toliko volim Apple i nadam se da ću se vratiti čim budem mogao", poručio je Jobs u e-mailu, te najavio da će i dalje "biti uključen u glavne strateške odluke za tvrtku". Jobs je u Appleu od osnivanja 1976., a nakon kratkog izbivanja ponovo se vratio na čelo tvrtke 1997., pretvorivši je iz industrije računala s gubitkom od 1,86 milijardi dolara u najveću svjetsku tehnološku tvrtka po tržišnoj vrijednosti. Početkom siječnja, tržišna vrijednost Applea prešla je prag od 300 milijardi dolara, a ispred je jedino Exxon Mobile s vrijednosti od oko 373 milijarde dolara.

Appleov iPod, iPhone i iPad odredili su trendove u svojim segmentima tržišta. Današnja objava o povlačenju Jobsa, srušila je vrijednost dionica Applea u Europi i SAD-u. Jobsov sadašnji odlazak na bolovanje uslijedio je nakon operacije raka 2004. i transplantacije jetre 2009. godine. Presađivanje je izvedeno u bolnici Metodističkog sveučilišta u Memphisu, Tennessee. Kirurg koji je obavio postupak, James Eason, stručnjak je u liječenju recidiva rijetke vrste raka od koje boluje Jobs. Riječ je o neuroendokrinom tumoru gušterače, koji obično sporo raste, ali postaje opasan po život kada se proširi na jetru. Jobs u ponedjeljak nije objavio odlazi li na liječenje zbog recidiva tumora.

17.01.2011. 22:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh