Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2011. 22:43:00
RECIDIV TUMORA ILI?

Steve Jobs opet ide na odmor, zdravlje mu je ipak važnije od posla

Jobs, 55-godišnji informatički pionir i suosnivač Applea, tijekom 2009. je gotovo šest mjeseci bio na bolovanju zbog transplantacije jetre

Steve Jobs
Steve Jobs (Getty Images)

Izvršni direktor Applea Steve Jobs, kojem je 2003. dijagnosticiran rak gušterače, u ponedjeljak je objavio kako uzima dopust da bi se usredotočio na svoje zdravlje, prepuštajući upravljanje tvrtkom glavnom operativnom direktoru Timu Cooku, po treći put u zadnjih sedam godina. Cook će biti odgovoran za svakodnevne operacije, a Jobs će ostati glavni izvršni direktor, objavio je Apple u ponedjeljak, pozivajući se na e-mail koji je Jobs uputio zaposlenicima tvrtke.

Jobs, 55-godišnji informatički pionir i suosnivač Applea, tijekom 2009. je gotovo šest mjeseci bio na bolovanju zbog transplantacije jetre, piše Hina. "Toliko volim Apple i nadam se da ću se vratiti čim budem mogao", poručio je Jobs u e-mailu, te najavio da će i dalje "biti uključen u glavne strateške odluke za tvrtku". Jobs je u Appleu od osnivanja 1976., a nakon kratkog izbivanja ponovo se vratio na čelo tvrtke 1997., pretvorivši je iz industrije računala s gubitkom od 1,86 milijardi dolara u najveću svjetsku tehnološku tvrtka po tržišnoj vrijednosti. Početkom siječnja, tržišna vrijednost Applea prešla je prag od 300 milijardi dolara, a ispred je jedino Exxon Mobile s vrijednosti od oko 373 milijarde dolara.

Appleov iPod, iPhone i iPad odredili su trendove u svojim segmentima tržišta. Današnja objava o povlačenju Jobsa, srušila je vrijednost dionica Applea u Europi i SAD-u. Jobsov sadašnji odlazak na bolovanje uslijedio je nakon operacije raka 2004. i transplantacije jetre 2009. godine. Presađivanje je izvedeno u bolnici Metodističkog sveučilišta u Memphisu, Tennessee. Kirurg koji je obavio postupak, James Eason, stručnjak je u liječenju recidiva rijetke vrste raka od koje boluje Jobs. Riječ je o neuroendokrinom tumoru gušterače, koji obično sporo raste, ali postaje opasan po život kada se proširi na jetru. Jobs u ponedjeljak nije objavio odlazi li na liječenje zbog recidiva tumora.

17.01.2011. 22:43:00
http://metro-portal.hr/steve-jobs-opet-ide-na-odmor-zdravlje-mu-je-ipak-vaznije-od-posla/54191/