« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
EKOSFERA

Štedjeti energiju nije teško

Polovica ukupne količine emisije CO2 nastaje na temelju osobnih odluka

Fotografija vijesti
Više o

klimatske promjene

,

štednja

,

štednja energije

,

Odbaci CO2 navike

,

UNEP

Svatko od nas može protiv klimatskih promjena učiniti više nego što misli, smatraju stručnjaci Ujedinjenih naroda koji su izdali brošuru s preporukama za štednju energije.

Korištenje obične četkice za pranje zubi umjesto električne već predstavlja pomoć u zaštiti klime, jer se time svakodnevno uštedi gotovo 48 grama emisije ugljičnog dioksida, izračunali su suradnici UNEP-a, programa Ujedinjenih naroda za energiju.

Primjeri štednje energije objavljeni su u brošuri ‘Odbaci CO2 navike’ (Kick the CO2 Habit), koja je jučer predstavljena u Wellingtonu na Novom Zelandu i u Nairobiju u Keniji.

Polovica ukupne količine emisije ugljičnog dioksida nastaje na temelju odluka koje donosi pojedinac, navodi se u brošuri.

Online verzijaBrošura se može naći i na internetu, na adresi www.unep.org/publications/ebooks/kick-the-habit/

Budilica koju navijemo rukom štiti okoliš bolje od one koja radi na struju, a ušteda je oko 48 grama ugljičnog dioksida dnevno. Nekorištenje stroja za sušenje rublja smanjuje dnevnu proizvodnju ugljičnog dioksida za 2,3 kilograma.

Osim toga, stručnjaci UNEP-a pozivaju zračne prijevoznike da, umjesto slobodnih milja na letovima, svojim čestim gostima ponude slobodne milje u vlaku.

‘Naše je društvo zahvaćeno opasnim navikama koje stvaraju stakleničke plinove. Poruka ove knjige jest da smo svi dio rješenja’, napisao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u predgovoru knjige.

Prijedlozi u knjizi ne zahtijevaju od ljudi velika odricanja, tvrde autori. Primjerice, tuš koji štedi vodu smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za polovicu, a štedljive žarulje za četiri puta više smanjuju količinu stakleničkih plinova nego klasične žarulje od 60W. (HINA) 

06.06.2008. 02:04:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh