Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2008. 02:04:21
EKOSFERA

Štedjeti energiju nije teško

Polovica ukupne količine emisije CO2 nastaje na temelju osobnih odluka

Fotografija vijesti

Svatko od nas može protiv klimatskih promjena učiniti više nego što misli, smatraju stručnjaci Ujedinjenih naroda koji su izdali brošuru s preporukama za štednju energije.

Korištenje obične četkice za pranje zubi umjesto električne već predstavlja pomoć u zaštiti klime, jer se time svakodnevno uštedi gotovo 48 grama emisije ugljičnog dioksida, izračunali su suradnici UNEP-a, programa Ujedinjenih naroda za energiju.

Primjeri štednje energije objavljeni su u brošuri ‘Odbaci CO2 navike’ (Kick the CO2 Habit), koja je jučer predstavljena u Wellingtonu na Novom Zelandu i u Nairobiju u Keniji.

Polovica ukupne količine emisije ugljičnog dioksida nastaje na temelju odluka koje donosi pojedinac, navodi se u brošuri.

Online verzijaBrošura se može naći i na internetu, na adresi www.unep.org/publications/ebooks/kick-the-habit/

Budilica koju navijemo rukom štiti okoliš bolje od one koja radi na struju, a ušteda je oko 48 grama ugljičnog dioksida dnevno. Nekorištenje stroja za sušenje rublja smanjuje dnevnu proizvodnju ugljičnog dioksida za 2,3 kilograma.

Osim toga, stručnjaci UNEP-a pozivaju zračne prijevoznike da, umjesto slobodnih milja na letovima, svojim čestim gostima ponude slobodne milje u vlaku.

‘Naše je društvo zahvaćeno opasnim navikama koje stvaraju stakleničke plinove. Poruka ove knjige jest da smo svi dio rješenja’, napisao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u predgovoru knjige.

Prijedlozi u knjizi ne zahtijevaju od ljudi velika odricanja, tvrde autori. Primjerice, tuš koji štedi vodu smanjuje emisiju ugljičnog dioksida za polovicu, a štedljive žarulje za četiri puta više smanjuju količinu stakleničkih plinova nego klasične žarulje od 60W. (HINA) 

06.06.2008. 02:04:21
http://metro-portal.hr/stedjeti-energiju-nije-tesko/8282/