« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NOVE PADALINE IZ SVEMIRA

Stari njemački satelit pada na Zemlju

masivni njemački satelit, koji je prestao funkcionirati, trebao bi pasti na Zemlju ovog vikenda, a točno vrijeme i lokacija pada nisu poznati

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

satelit

,

Njemačka

,

Zemlja

,

kvar

Njemački satelit koji je prestao funkcionirati trebao bi prema očekivanjima pasti na Zemlju ovoga tjedna, ali gdje će i kada satelit točno pasti ostaje tajna, izvijestio je u ponedjeljak astronomski portal SPACE.com.

Očekuje se da će masivni njemački Roentgensatellit (ROSAT), pasti na Zemlju u subotu ili nedjelju, 22. ili 23. listopada, iako su dužnosnici njemačkog svemirskog programa ponudili i širi 'prozor' pada od 21. do 25. listopada. Do padanja ROSAT-a dolazi oko mjesec dana nakon što je klimatski satelit NASA-e, nazvan UARS, pao u Tihi ocena krajem rujna.

ROSAT - 2,4 metričke tone težak svemirski rendgenski opservatorij, trebao bi se raspasti kod ulaska u atmosferu, no neki veliki dijelovi vjerojatno će izdržati visoke temperature koje se pritom razvijaju te izbjeći izgaranje.

Prema njemačkim svemirskim dužnosnicima, oko 1,7 metričkih tona krhotina satelita, primarno 30 velikih staklenih i keramičkih elemenata, mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stići do površine Zemlje.

"Mi ne očekujemo da će veliki dijelovi ponovo ući u atmosferu, osim ogledala, stakla i keramičkih dijelova", rekao je za SPACE.com Jan Woerner, čelnik izvršnog odjela njemačke svemirske agencije DLR.

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veći rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a.

Njemački svemirski dužnosnici aktivno prate ROSAT, no neće moći precizno reći kada će i gdje pasti satelit, sve do dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Slično kao i u slučaju rujanskog pada satelita NASA-e, govori se da se orbita ROSAT-a pruža između 53. paralele sjeverno i južno, odnosno da pokriva široke prostore planeta. To znači da njemački satelit može pasti na širokom prostoru od Kanade do Južne Amerike.

18.10.2011. 07:42:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh