« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SAZNAJEMO

Staračka dalekovidnost postaje prošlost

Poliklinika Svjetlost predstavila najmoderniji laser za uklanjanje staračke dalekovidnosti

Predstavljanje Intracor metode uklanjanja staračke dalekovidnosti
Predstavljanje Intracor metode uklanjanja staračke dalekovidnosti (Poliklinika Svjetlost)
Više o

Poliklinika Svjetlost

,

dr. Nikica Gabrić

,

staračka dalekovidnost

,

laserska operacija očiju

,

intracor

Danas je u prostorijama Klinike Svjetlost održana konferencija za medija na kojem je prof.dr.sc. Nikica Gabrić sa svojim stručnim timom javnosti prezentirao novi uređaj i novu uslugu koju pruža Klinika Svjetlost; uklanjanje presbyiopije odnosno tzv. staračke dalekovidnosti.

Što je presbyopia?

Presbyopia („staračka dalekovidnost") se počinje javljati u ranim četrdesetim godinama sa simptomima otežanog fokusiranja slike pri radu na blizinu, zamućenosti slike, brzim umorom očiju pa čak i glavoboljom.

Postupno smanjivanje mogućnosti fokusiranja slike na blizinu je prirodan, fiziološki proces koji se ne može izbjeći, a događa sa povećanjem životne dobi.

Proces slabljenja akomodacije (mogućnosti izoštravanja slike na blizinu) završava otprilike u šezdesetoj godini i tada osobama koje dobro vide na daljinu za čitanje treba dioptrije +3.00.

Kako se liječi?

Do sada su uobičajeni načini korekcije presbyopije bili nošenje naočala ili eventualno kontaktnih leća. 

Prva uspješna metoda bila je ugradnja multifokalnih leća (leća s više dioptrija) u oko na mjesto prirodne leće koja je izgubila svoju funkciju.

Prije tri godine na scenu nastupa i laserska korekcija presbyopije uz pomoć metode koja se naziva Intracor, a izvodi se na Technolas Femtosecond laseru.

Obje metode su trajne i sigurne, međutim laserske korekcije vida su kirurški daleko jednostavnije i omogućuju brži oporavak.

Intracor postupak izvodi se uz pomoć femtosecond lasera čija  zraka prodire u srednji dio rožnice (bez otvaranja ili rezanja rožnice) gdje u predjelu zjenice radi 5 malenih krugova različite veličine (nevidljivih prostim okom ili običnim oftalmološkim povećalima) koji mijenjaju jakost samo centra rožnice tj. ključnog dijela za vid na blizu.

Zahvat traje 10-ak minuta s time da je rad samog lasera na oku 20 sekundi. Zahvat se izvodi ambulantno i pacijent pola sata po zahvatu može ići kući, a prvi efekti operacije vidljivi su već nekoliko sati po operaciji.

Obzirom da je zahvat minimalno invazivan za oko, pacijentima se već sljedeći dan vraća mogućnost čitanja na blizinu, a zbog specifičnog djelovanja na samo dio rožnice, zahvat gotovo da i nema utjecaj za vid na daljinu, čak je primijećeno da zahvat kod nekih osoba malo popravlja i vid na daljinu.

Pacijent je u mogućnosti već sutra vratiti se svim životnim aktivnostima iako se prva 4 tjedna po zahvatu mogu primijetiti malene oscilacije vida na blizinu.

Oscilacije su minimalne, ali upravo zbog njih uvijek se radi po jedno oko te nakon mjesec dana radi se zahvat i na drugom kako bi se pacijentu omogućilo što manje izbivanje iz svakodnevnih životnih aktivnosti.

Na svijetu danas postoji 20-ak takvih lasera, a Klinika „Svjetlost" je pionir u uvođenju ove revolucionarne tehnologije na području cijele jugoistočne Europe i šire.

Klinika Svjetlost navedeni laser nabavila koncem prošle godine, već je uspješno obavljeno 20-ak operacija u proteklih mjesec dana na svekoliko zadovoljstvo pacijenata.

Na konferenciji novinari su imali priliku upoznati i prve pacijente operirane novom metodom. Gđa. Neda Jakić (obrtnica rođ. 1963.) prvo oko operirala je sredinom 12. mjeseca, a 27. siječnja operirano joj je drugo oko. Osim nje predstavili su se i gosp. Bojan Todorović (policijski djelatnik rođ. 1957.) i gosp. Tomislav Perić (voditelj kladionice rođ. 1953.).

Za sva Vaša dodatna pitanja možete kontaktirati:

01 / 777 56 77

091 / 230 43 40

Ili na mail:

tajnica@svjetlost.hr

28.01.2011. 22:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh