« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
VELIKI TROŠKOVI

Stanovnici američkih gradova muku muče sa stjenicama

Stjenice su se u velikim brojevima vratile prošlih nekoliko godina u velike američke gradove osvajajući stambene zgrade i opirući se uobičajenim pesticidima

Fotografija vijesti
Više o

stjenice

,

pesticidi

,

insekti

,

nametnici

Iako su u jednom trenutku gotovo potpuno nestale s tog područja, čini se kako se stjenice polako ponovno vraćaju u domove stanovnika američkih gradova, prenosi Hina.

Tajna njihova širenja je u parenju bliskih srodnika, zaključili su američki znanstvenici koji su proučavali genetiku tih nametnika i rezultate objavili na susretu stručnjaka za tropsku medicinu i higijenu u Philadelphiji.

Tim stručnjaka s državnog sveučilišta u Sjevernoj Karolini i New Jerseyu, proučavajući genetiku kolonije stjenica koja je napala tri stambene višekatnice, utvrdio je vrlo male genetske razlike što znači da su većina bliski srodnici.

Oni su toliko bliski srodnici da stručnjaci smatraju da su svi potekli od jedne do dvije jedinke.

"Utvrdili smo da zaraza stjenicama zapravo počinje s vrlo malim brojem jedinki", kazao je voditelj istraživanja Coby Schal.

"Jedna oplođena ženka stjenice može započeti zarazu. Njezino potomstvo međusobno se pari kao i s njom samom", objašnjava način njihova brzog razmnožavanja.

"To je drugačije nego kod mnogih životinja", kaže objašnjavajući da parenje među srodnicima otvara vrata genetskim abnormalnostima. Schal kaže da neke vrste zbog brzog razmnožavanja mogu preživjeti unatoč rizicima genetskih poremećaja poput žohara.

On upozorava i da su ljudi faktor u širenju zaraze stjenicama jer primjerice unose stari namještaj zaražen tim nametnicima koji se onda prošire po zgradi.

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti stjenice ne prenose bolesti no njihovi ugrizi izazivaju svrbež i nervozu.

Stjenice su se u velikim brojevima vratile prošlih nekoliko godina u velike američke gradove osvajajući stambene zgrade i opirući se uobičajenim pesticidima. New York godišnje troši 40 milijuna dolara na njihovo iskorijenjivanje.

07.12.2011. 14:52:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh