« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POKUŠAJMO IMAGINIRATI

Stanković nije povrijedio Etički kodeks HRT-a igrokazom s Pilselom

U emisiji Nedjeljom u 2, urednik i voditelj je zamolio gosta novinara da glumi premijerku Jadranku Kosor i odgovara na pitanja umjesto nje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

HRT

,

Aleksandar Stanković

,

Nedjeljom u 2

,

Jadranka Kosor

,

Drago Pilsel

,

igrokaz

,

etički kodeks

Etičko povjerenstvo HRT-a utvrdilo je da Aleksandar Stanković u emisiji "Nedjeljom u 2", u kojoj je gostovao novinar Drago Pilsel, nije povrijedio Etički kodeks HRT-a i profesionalne standarde, doznaje se danas na HRT-u.

Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac zatražio je od povjerenstva mišljenje je li Stanković prekršio etički kodeks kad je u emisiji s Pilselom izveo igrokaz zamolivši gosta da glumi premijerku Jadranku Kosor i umjesto nje odgovara na pitanja. Povjerenstvo je zaključilo da urednik i voditelj "Nedjeljom u 2" nije prekršio profesionalne standarde i etički kodeks te da se na primjeru slučaja obitelji Drobac bavio ponajprije ljudskim pravima i stanjem tih prava 90-ih godina u Hrvatskoj.

U obrazloženju odluke navodi se da Stanković u proteklih šest godina nije uspio izravno postaviti pitanja premijerki pa je imao pravo, ne dovodeći u pitanje zakonitost, postaviti pitanje stjecanja stanarskog prava Jadranke Kosor i upozoriti na moralni aspekt, inzistirati na odgovorima, osobno iznositi vrijednosne sudove i istine i zauzimati se za njih, posebice kad su u pitanju politički privilegiji i ljudska prava. Ocijenjeno je da je Stankovićeva namjera bila poslati svojevrsnu poruku političkoj eliti da kao privatne osobe čiji privatni život nije odvojen od njihova javnog života mogu i trebaju razlikovati zakonito od etičnoga.

Povjerenstvo je zaključilo da je Stanković, izgovorivši "idemo pokušati imaginirati", gledateljima jasno dao do znanja da gledaju i slušaju fikciju, a ne činjenice i stvarnost, te se jasno ogradio od forme izvještavanja. Nakon spomenute emisije premijerka Kosor reagirala je putem odvjetničkog društva tvrdeći da je Stanković, iznoseći neistinite tvrdnje uvredljivoga i klevetničkog sadržaja koje su, kako je rečeno, višekratno argumentirano demantirane, imao namjeru isključivo naškoditi njezinoj časti i ugledu.

Premijerka je Stankovića prijavila i Vijeću časti Hrvatskoga novinarskog društva koje će, kako je najavio predsjednik tog vijeća Drago Hedl, o tome raspravljati najvjerojatnije krajem travnja. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 17:56:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh