« Ekosfera
objavljeno prije 5 mjeseci i 10 dana
UPS!

Stanje s otapanjem polarnog leda vrlo kritično

Šef Europske svemirske agencije Josef Aschbacher upozorio je da je topljenje polarnih ledenih kapa i ledenjaka u "vrlo kritičnoj" fazi te pozvao političke čelnike "da prepoznaju važnost klimatskih promjena".

Nije baš dobro...
Nije baš dobro... (Arhiva)
Više o

ledenjaci

,

topljenje leda

Aschbacher je govorio na marginama One Planet Polar Summita o situaciji na polovima na kojemu su sudjelovali politički čelnici i istraživači iz 40 polarnih i glacijalnih nacija u Parizu.

Aschbacher je rekao kako je situacija na polovima vrlo kritična. Danonoćno ESA-ini sateliti svjedoče koliko je veliko topljenje polarnih područja, ali i kakav je utjecaj na podizanje razine mora. Neka od najpreciznijih satelitskih mjerenja pokazuju kako se razina mora diže zbog otapanja polarnih područja.

Klima je još uvijek najveća kriza s kojom se trebamo nositi, rekao je Aschbacher. Istaknuo je kako se nada da ćemo svi prepoznati važnost klimatskih promjena, što treba učiniti za dekarbonizaciju gospodarstva kako bi postali ugljično neutralni do sredine ovog stoljeća. U svemu tom naglasio je podršku Europske svemirske agencije koja troši znatan dio svojih sredstava na promatranje Zemlje s naglaskom na klimatske aktivnosti.

Aschbacher je pozvao kolebljive političare da ne napuštaju europsko vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena, rekavši da rekordni toplinski valovi i požari vegetacije pružaju "stvarno alarmantne" dokaze o tempu globalnog zatopljenja.

19.11.2023. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.11.2023. 09:21
    sve gore i gore
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh