« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BIT ĆE TEŠKO

Standard pao, cijene ostale europske

Rezanje plaća je, uz nove poreze i recesiju, po paritetu kupovne moći gurnulo hrvatske građane na razinu iz 2007. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

recesija

,

BDP

,

gospodarska kriza

,

Eurostat

,

pad kupovne moći

Prošle godine Hrvatska je po pitanju pada standarda i kupovne moći zauzela jednu od vodećih pozicija u Europi, pokazali su podaci Eurostata, statističkog ureda Europske Unije.

Prema najnovijim procjenama hrvatski BDP po stanovniku, izražen u paritetu kupovne moći, pao je za dva posto, preciznije sa 62,6 posto Unijina prosjeka koliko je iznosio tijekom 2008., na 60,2 posto, javlja Jutarnji list.

Ekonomisti ističu da je za takav negativna trend najodgovornija recesija u kombinaciji s uvođenjem novih poreza, pogotovo kriznog poreza, a bitnu ulogu u padu kupovne moći građana odigralo je i rezanje plaća. Uz to, zabilježen je i rast nezaposlenosti koja će uskoro probiti magičnu brojku od 300 tisuća osoba, kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku i burze rada.

Jedan od velikih problema Hrvatske je i to što porezi sve više izjedaju plaće koje pokazuju trend pada, dok se cijene proizvoda i usluga istovremeno zadržavaju na europskoj razini.

To je i jedan od glavnih razloga što je pad prometa u trgovini na malo u prvih deset mjeseci 2009. godine realno pao 15,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2008. Analize pokazuju kako se u hrvatskom slučaju ne radi o iznimci jer su i ostale zemlje zabilježile snažan pad no, trenutno se po paritetu kupovne moći nalazimo na razini iz 2007. te će biti teško zadržati razinu od 60 posto prosjeka članica EU.

Analitičari procjenjuju kako se poboljšanju ne treba nadati prije 2011. godine, a i tada se ne očekuje znatan rast. Uz to, čak i kada se počne bilježiti rast, realna predviđanja pokazuju kako će građani tada biti siromašniji nego što su bili prije izbijanja krize 2008. godine.

13.01.2010. 10:07:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh