« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
STATUS NULA

Standard&Poor's: Grčke obveznice su bezvrijedne

Ocjena za Grčku smanjenja je za tri stepenice na "dvostruki-B-plus", što je najviši rejting u kategoriji bezvrijednog

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Grčka

,

obveznice

,

Standard & Poor's

,

slatkovodni mahovnjaci

Bonitetska kuća Standard & Poor's u utorak je srušila rejting grčkih državnih obveznica na bezvrijedan tzv. "junk" status, ocijenivši da se političke opcije besparicom opterećene vlade u Ateni sužuju zbog slabih izgleda za gospodarski rast.

Ocjena za Grčku smanjenja je za tri stepenice na "dvostruki-B-plus", što je najviši rejting u kategoriji bezvrijednog. S & P je izglede za Grčku ocijenio negativnima, otvarajući mogućnost da dodatno smanji rejting ako sposobnost grčke vlade za reforme oslabi ili se gospodarski uvjeti još pogoršaju.

"Smanjenje statusa rezultat je naše ažurirane procjene političkih, gospodarskih i proračunskih uvjeta s kojima se grčka vlada sučeljava u naporima da osigura trajno smanjivanje tereta javnog duga", izjavio je kreditni analitičar S & P-a Marko Mrsnik, prenosi online The Wall Street Journal.

Uz ranije smanjenje S & P rejtinga Portugalu za dvije stepenice uz ocjenu da će Lisabon imati teškoća da stabilizira svoj relativno visoki javni dug do 2013., ta je vijest srušila cijene dionica na burzama u Europi i Americi, a povećala cijene državnih obveznica, izuzev grčkih i portugalskih. Grčka vlada zatražila je u petak paket pomoći Europske unije i MMF-a od 45 milijardi eura, što je prvi puta da jedna zemlja članica euro-zone traži vanjsku pomoć u 10-godišnjoj povijesti eura. (hina/metro-portal)


27.04.2010. 21:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh