« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
E, DA ...

Stalkbook – kraj bilo kakve privatnosti na Facebooku?

Oliver Yeh razvio je aplikaciju kojom se mogu pregledavati i zaključani profili ljudi koji vam nisu prijatelji na Fejsu

Stalkbook je mjesto za voajere...
Stalkbook je mjesto za voajere... (www.stalkbook.org)
Više o

Facebook

,

privatnost

,

zaštita privatnosti

,

postavke privatnosti

,

osobni podaci

,

Stalkbook

,

Oliver Yeh

Privatnost i Facebook dvije su ključne riječi koje se masovno pretražuju na Internetu, a Zuckerbergova ekipa se svako malo ispričava i uvjerava kako su osobni podaci sigurni za one koji odluče zaključati svoje profile.

I to je vrijeme prošlo, tvrdi programer Oliver Yeh koji je razvio aplikaciju Stalkbook kojom je moguće pristupiti osobnim podacima korisnika koji nam nisu prijatelji na Facebooku. Princip je relativno jednostavan - putem Facebookovog API-ja za programere može se pristupiti podacima svojih prijatelja, pa kad se oni logiraju na Stalkbook, automatski se pristupa osobnim podacima svih njihovih prijatelja.

Yeh tvrdi da kada bi se samo 10 posto korisnika Facebooka logiralo na Stalkbook u vrlo kratkom roku bi preko 80 posto profila na Facebooku bilo moguće pregledati na Stalkbooku. Naime, Stalkbook pohranjuje sve podatke do kojih je došao i moguće ih je pregledati na toj stranici.

Kako je ipak u laganoj panici zbog moguće tužbe Facebooka, postavio je samo testnu verziju na svojoj stranici stalkbook.org i omogućio pregledavanje fotografija, bez ostalih podataka.

Yeh je na ovaj način otvorio Pandorinu kutiju jer, iako su njegove namjere možda dobre, sigurno je da je sada inspirirao gomilu manje moralnih likova koji će sigurno ubrzo lansirati aplikaciju kojom će se moći vidjeti sve. Kraj Facebooka? Možda ...

26.07.2012. 09:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh