« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
ŠPECERAJ

Stala poskupljenja, no cijene su užasne

Poskupljenje u odnosu na svibanj prošle godine su strašna, iako su na godišnjoj razini stala

U trgovinama ostavljamo sve više, a iznosimo sve manje
U trgovinama ostavljamo sve više, a iznosimo sve manje (Arhiva)
Više o

rast cijena

,

kupovina

,

trgovina

,

usporedba cijena

,

špeceraj

Premda su prema ovomjesečnoj analizi cijena relativna poskupljenja stala, na godišnjoj razini i dalje su rezultati porazni. Možda je svibanj prijelomni mjesec, u kojem bi krivulja cijena trebala konačno početi padati. No, za takav zaključak morat ćemo ipak pričekati očitanje cijena kroz ljetne mjesece. Iako su najavljena brojna pojeftinjenja koja se povezuju s našim skorašnjim članstvom u EU, vjerujemo da će pojedine kategorije namirnica ipak poskupjeti.

S obzirom da smo zadnje 2 godine očitane cijene pratili i u eurima, bit će to zanimljiva usporedba.

Promatrajući svibanj ove godine u odnosu na svibanj prošle godine, situacija ne izgleda nimalo obećavajuće. Kada usporedimo ukupni broj trendova poskupljenja (48) i pojeftinjenja (6), dolazimo do odnosa 8:1. Vjerujemo da će se idućih mjeseci taj nerazmjer između mjesečnih i godišnjih očitanja izbalansirati, no zasad ostaje činjenica da su, u odnosu na travanj ove godine, zabilježena samo 3 trenda poskupljenja, a u odnosu na godinu ranije čak 48. Iz popisa trendova jasno se da iščitati da su najjači trendovi poskupljenja pogodili doista životno važne namirnice (ulje, brašno, jaja, jabuke, grah, jogurte...) što jasno ukazuje da su poskupljenja najviše rezala kućne budžete onih najsiromašnijih.

Ovomjesečno poskupljenje idared jabuka nismo očekivali (pogotovo ne za čak 34% u prosjeku), kao niti poskupljenje žutog luka (u prosjeku za 20%) s obzirom na to da su to artikli kojih ima kroz cijelu godinu, dakle nisu artikli izrazito sezonskog karaktera. Prošli mjesec poskupio je maslac, ovaj mjesec ista sudbina je zadesila margarin „Margo nova" koji je skuplji u prosjeku 11,16%.

Ovaj mjesec nismo zabilježili niti jedan trend pojeftinjenja, a sve brojke pogledajte u tablici na portalu supermarketi.info.

11.05.2013. 15:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh