« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

SSSH pozvao građane na prosvjede u ožujku

Zagrebačku vlast sindikat je pozvao da odgodi planirana poskupljenja

Više o

Zagreb

,

SSSH

,

sindikat

,

režije

Zbog vala poskupljenja i sve lošijeg socijalnog stanja hrvatskih građana, Savez samostalnih sindikata Hrvatske najavio je jučer veliki prosvjed u ožujku i pozvao sve građane da se pridruže.

- Doista pozivam sve, i mlade i umirovljenike, da nam se pridruže te da na taj način doista upozorimo izvršnu vlast da je Republika Hrvatska socijalna država i da svi u ovoj državi moraju pristojno živjeti - kazala je predsjednica SSSH-a Ana Knežević. Točan datum prosvjeda u ožujku znat će se nakon sjednice sindikata 15. siječnja.

Zagrebačku vlast SSSH je pozvao da odgodi planirano povećanje cijena komunalnih usluga, jer će prema njihovom izračunu prosječna obitelj za režije izdvajati 141 kunu više nego dosad. Sindikat je najavio da će uputiti zahtjev Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kako bi se pokrenuo postupak preispitivanja poskupljenja prehrambenih proizvoda, koji su poskupjeli znatno više nego u susjednim zemljama.

Veće režije u Zagrebu

141 kunu više za režije morat će mjesečno izdvajati prosječna zagrebačka obitelj nakon poskupljenja komunalnih usluga, izračunali su u sindikatu. 

Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 4579 kuna, a 60 posto zaposlenih prima plaću nižu od prosjeka. S prosječnom plaćom može se pokriti tek 76 posto sindikalne košarice minimalnih životnih troškova.

- Da je donesen Zakon o minimalnoj plaći, kao što je SSSH predlagao, sad bi se korekcijom te plaće za iznos poraslih cijena zaštitio standard velikog dijela stanovništva - ustvrdila je Ana Knežević.

Sindikati traže izmjenu Pravilnika o utvrđivanju cijene naftnih derivata, kao i da Vlada u roku od šest mjeseci za saborsku raspravu priredi Nacionalnu strategiju upravljanja energentima. Traže i smanjenje investicijskih zahvata, te odgodu, smanjenje i planiranje postupnog povećanja cijena usluga u trogodišnjem razdoblju.

08.01.2008. 21:03:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh