« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KRIZA U EUROZONI

Srušen kreditni rejting devet zemalja EU-a

Američka kreditna agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Slovenija

,

Francuska

,

Austrija

,

kreditni rejting

,

Standard & Poor's

,

kriza eurozone

Kreditna agencija Standard & Poor's snizila je kreditne rejtinge Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj, Malti, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Cipru, u svojevrsnom petku 13. za kreditni status zemalja eurozone, suočene s teškom dužničkom krizom, objavljeno je na internetskim stranicama Standard & Poor'sa, javlja Hina.

Američka kreditna agencija objavila je u petak reviziju kreditnih rejtinga 16 od 17 zemalja eurozone, odnosno sviju osim Grčke, čiji je rejting od prije u statusu "smeća".

Francuskoj i Austriji je kreditini rejting snižen s maksimalnih AAA na AA+ s negativnom perspektivom, što znači da bi se te dvije zemlje u srednjem roku mogle suočiti s još jednim sniženjem.

U austrijskom slučaju takva je odluka donijeta zbog "ranjivosti austrijskog bankarskog sektora" koji je jako involviran u zemlje istočne Europe i u Mađarskoj, državama teško pogođenim financijskom krizom.

Francuska je negativnu prognozu dobila zbog "pogoršanja političkih, financijskih i monetarnih pokazatelja" u eurozoni s kojima je Francuska blisko povezana. Francuskoj je kreditni rejting snižen prvi put od 1975. godine. "To nije dobra vijest, ali nije ni katastrofa", rekao je francuski ministar financija Francois Baroin.

Maksimalan kreditni rejting zadržale su Njemačka, Nizozemska, Finska i Luksemburg. Međutim, Njemačka je jedina dobila takvu ocjenu uz stabilnu perspektivu, dok je za ostale tri zemlje ona negativna.

Za jednu razinu još su sniženi rejtinzi Sloveniji (na A+), Slovačkoj (na A) i Malti (na A-). Slovenija i Malta dobile su uz to i negativnu prognozu, dok je Slovačka zadržala stabilnu.

Španjolskoj je kreditni rejting snižen za dvije razine s AA na A i uz negativnu prognozu, odnosno s 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen ako vlada ne provede reforme na tržištu rada.

Italiji je rejting također snižen za dvije razine, s A na BBB+, s negativnom perspektivom i 33 posto izgleda da joj srednjoročno bude opet snižen.

Cipru je kreditni rejting snižen na BB+, odnosno na spekulativnu razinu, uz negativnu prognozu. Portugalu je snižen na BB, također na spekulativnu razinu i uz negativnu prognozu.

Belgija (AA), Estonija (AA-) i Irska (BBB+) zadržale su u ovoj reviziji postojeće rejtinge, ali sve uz negativnu perspektivu.

14.01.2012. 09:28:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh