« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SAD

Srpski košarkaš koji je pretukao studenta dobio blagu kaznu

Vlada Srbije na kraju je isplatila 900.000 dolara odštete obitelji Steinhauer čiji je sin bio žrtva napada mladog srpskog košarkaša

Kosarka
Kosarka (Shutterstock)
Više o

tučnjava

,

Miladin Kovačević

,

Bryan Steinhauer

,

alarm

Službeni Washington u srijedu je izrazio razočaranje sudskom nagodbom o priznanju krivnje, prema kojoj će srbijanski student-košarkaš Miladin Kovačević biti kažnjen sa samo dvije godine zatvora za teške ozljede koje je nanio jednom američkom studentu 2008. u SAD-u.

U srijedu je u Beogradu objavljeno da je Kovačević (23) postigao sporazum s tužiteljem, prema kojem treba biti osuđen na 27 mjeseci zatvora. Sud tek treba odobriti taj sporazum.

>>Uhićen košarkaš Miladin Kovačević

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley izjavio je u srijedu da sporazum predviđa preblagu kaznu za Kovačevića, koji je iz SAD-a pobjegao u Srbiju nakon što je uhićen zbog teškog premlaćivanja 24-godišnjeg Bryana Steinhauera, u svibnju 2008. u baru u Binghamtonu, u državi New York.

"Vršili smo snažan pritisak na Srbiju za pravdu u ovom slučaju. Razočarani smo s onim što smatramo relativno blagom kaznom. Ne vjerujemo da je pravda zadovoljena", rekao je Crowley. "Mislimo da bi bila prikladna značajnija kazna", dodao je.

Koma, fraktura lubanje,...

Kovačević, koji je igrao za košarkašku momčad sveučilišta u Binghamtonu, optužen je za opetovano udaranje Steinhauera u grudi i glavu nakon barske tučnjave u New Yorku. Steinhauer je završio u komi, s višestrukom frakturom lubanje i teškim ozljedama mozga.

Kovačević je uhićen i optužen u SAD-u, ali je puštanje uz jamčevinu iskoristio za bijeg u Srbiju. Američke su mu vlasti bile oduzele putovnicu i vizu, ali je uz pomoć dužnosnika konzulata Srbije u New Yorku dobio privremene putne isprave i otputovao u domovinu. Srbija ga je odbila izručiti, pozivajući se na zakon koji joj priječi izručenje vlastitih državljana.

Vlada Srbije na kraju je isplatila 900.000 dolara odštete obitelji Steinhauer, u sklopu sporazuma koji je također predviđao suđenje Kovačeviću u Beogradu. Incident je rezultirao diplomatskim sporom, a spomenuti dužnosnik srbijanskog konzulata morao je napustiti SAD.(hina/metro-portal)

16.09.2010. 08:05:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh