« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NE POČIVA U MIRU

Srpske udruge zahtijevaju prestanak linča ubijene Ksenije Pajčin

Tridesetak srpskih udruga za ženska prava najoštrije je osudilo medijski linč Ksenije Pajčin ubijene 16. ožujka u Beogradu

Fotografija vijesti
Više o

ubojstvo

,

ksenija pajčin

,

Filip Kapisoda

U priopćenju koje su udruge objavile medijim kaže se da danima pojedini mediji objavljuju izjave i intervjue s poznanicima ubijene pjevačice i njenog ubojice pokušavajući relativizirati nasilje kojem je žrtva bila izložena i zbog kojeg je na kraju i stradala.

Tekstovi o navodnoj trudnoći, prekidu trudnoće, tekstovi s detaljima iz njihove veze na nedopustiv način prikazuju nešto što se ne smije nikako drugačije predstaviti nego kao ubojstvo, a odgovornost za ovaj čin nikako ne smije biti podijeljena između žrtve i počinitelja već je isključivo počiniteljeva.

Naslovi poput "Nije htjela Filipovo dijete" ili "Filip je vjerojatno bio iziritiran nečim pa je potegao pištolj na nju" - na krajnje nedopustiv način odvlače naglasak s priče o nasilju nad ženama i nasilju u partnerskim odnosima, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je žrtva pokušavala napustiti ovaj nasilan odnos, a policija nije adekvatno reagirala.

Potpuno je neprofesionalno i neodgovorno ponašanje medija koji ovim izbjegavaju priču o nasilju nad ženama, odgovornosti nadležnih institucija kao i svih onih koji su za nasilje u ovom slučaju znali, ali nisu o tome obavijestili policiju. Na ovaj način mediji zapravo opravdavaju zločin i čine da nasilje nad ženama postane nešto što se može objasniti i obraniti nekim kvazi argumenata.

Prave teme za medije nakon ovog tragičnog ubojstva i samoubojstva jesu upravo nasilje u partnerskim odnosima, nasilje muškaraca nad ženama, odgovornost policije i drugih institucija u sprječavanju nasilja te napori da se podigne svjsnost o opasnostima i rizicima posjedovanja vatrenog oružja.

Zbog svega navedenog udruge zahtjevaju od svih medija da o ovom ali i o svim drugim slučajevima nasilja nad ženama izvještavaju profesionalno, odgovorno i sa ciljem da se skrene pažnja na važan društveni problem zbog kojeg mnoge žene doživljavaju nasilja, a neke bivaju i ubijene.

24.03.2010. 09:43:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh