« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
VIŠE OD 150 OZLIJEĐENIH

Srpska oporba optužuje vlasti za nasilje u Beogradu

Srbijanske oporbene stranke osudile su nasilje tijekom održavanja gay parade u Beogradu, proglasivši srbijansku vladu i predsjednika Borisa Tadića odgovornima

Nasilje u Beogradu
Nasilje u Beogradu (Tanjug)
Više o

Srbija

,

Beograd

,

gay pride

,

nasilje

,

oporba

U sukobima protivnika gay parade i policije ozlijeđena su 132 policajaca i 25 izgrednika, priopćio je MUP Srbije, dodajući da je policiju napadalo 6000 nasilnika, te da je uhićeno 207 osoba. Teže su ozlijeđena petorica policajaca i jedan prosvjednik. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je u neredima koje su na ulicama izazvali huligani počinjena materijalna šteta veća od milijun eura. U samoj paradi sudjelovalo je oko tisuću osoba.

Oporbene desničarske stranke Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpska napredna stranka (SNS) osudile su nasilje i ocijenile da odgovornost za sukobe snose vlasti. "Tadićev režim snosi svu odgovornost za krvavo nasilje koje se dogodilo jučer na ulicama Beograda. Vlasti nisu smjele dopustiti održavanje manifestacije za koju se znalo da predstavlja skup visokog rizika", priopćio je SRS, prenosi agencija Beta.

SNS je ocijenio da su uzroci nasilja "neimaština i besperspektivnost, za što su odgovorne vlasti". "Ti mladi ljudi nemaju budućnost. Ne vide da će kad završe fakultet naći posao. U tome su uzroci, a ne u tome da su ih roditelji loše odgojili", rekao je zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić, optuživši vlasti da nisu učinile dovoljno da spriječe nasilje u Beogradu.

Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) ocijenila je da paradu nije trebalo ni održati. "Nerazumna je bila odluka vlasti da dopusti održavanje Parade ponosa ... trebaju li slike praznog Beograda i onakve opsade biti poslane u svijet i može li to sebi dopustiti jedna demokratska država", upitao se glasnogovornik DSS-a Petar Petković na redovitoj konferenciji za tisak te stranke, prenosi Beta.

Čelnik Liberalno demokratske stranke (LDS) Čedomir Jovanović rekao je u ponedjeljak da je zbog "vandalizma i rušenja Beograda" tijekom parade potrebno održati izvanrednu sjednicu vlade i parlamenta. Također je ocijenio da su rušenje Beograda organizirali oni koji se protive europskim integracijama Srbije.

Nezavisni policijski sindikat Srbije priopćio je da nije zadovoljan načinom zapovijedanja policijom tijekom nereda, zatraživši detaljnu istragu. "Pripadnici policije bili su u opasnosti dok je na beogradskim ulicama trajala Parada ponosa", priopćio je sindikat, dodajući da "zbog toga netko u ovoj državi konačno mora odgovarati". Sindikat je istaknuo da je dio policajaca bio bez opreme, te da su u pojedinim trenucima policajci bili "desetkovani od suzavca koji su ispalile kolege". (hina/metro-portal)

11.10.2010. 16:07:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh