« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PREDRASUDE?

Policija češće kontrolira Rome i ostale manjine

Pripadnici manjina u europskim zemljama češće su izloženi policijskim kontrolama, stoji izvješću koje je objavila Europska agencija za temeljna ljudska prava

Romi u Francuskoj
Romi u Francuskoj (Getty Images)
Više o

policija

,

Romi

,

nacionalne manjine

,

racing santader

"Rezultati pokazuju da u više zemalja članica EU-a policija češće zaustavlja pripadnike manjina nego pripadnike većinskog stanovništva", rekao je direktor FRA-e Morten Kjaerum u priopćenju. "Diskriminatorno profiliranje ima negativan društveni učinak jer može uništiti povjerenje manjina u policiju i u načelo ravnopravnosti", dodao je.

FRA je u ponedjeljak objavio još jedno izvješće, vodič za suzbijanje diskriminatornog profiliranja. "Kada se odluka o zaustavljanju neke osobe temelji isključivo ili uglavnom na rasnoj, etničkoj i vjerskoj pripadnosti te osobe, to je diskriminatorno etničko profiliranje", dodaje FRA.

FRA je anketirala 23.500 pripadnika etničkih manjina i potomaka useljenika i usporedila rezultate dobivene u deset zemalja EU-a. U Grčkoj je policija u zadnjih 12 mjeseci kontrolirala 56 posto Roma i 23 posto ukupnog stanovništva. U Španjolskoj, 42 posto stanovnika zemalja Magreba i 12 posto ukupnog stanovništva.

Od 27 zemalja EU-a, samo Velika Britanija prikuplja i sustavno objavljuje podatke o uhićenjima, među kojima i podatke o etničkoj pripadnosti uhićenika, napominje FRA. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 15:51:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh