« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
TREĆI DAN

Srijeda na ZagrebDoxu

ZagrebDox u srijedu nastavlja s premijerama domaćih dokumentaraca od 13 do 22 sata

(ZagrebDox)
Više o

ZagrebDox

,

srijeda

,

2. ožujka

,

raspored projekcija

U srijedu na ZagrebDoxu nastavljamo s premijerama domaćih dokumentaraca: očekuje vas film 'Album' Branka Ištvančića o nastojanjima književnika Miroslava Kirina da rekonstruira obiteljski album, zatim happy dox 'Kelti' autora Đure Gavrana o skupini navijača nogometnog kluba Bilogorac te film 'Godine koje su pojeli lavovi' autora Bore Kontića o prvom pokušaju da se javnosti postavi pitanje o odgovornosti novinara.

U 13 sati u dvorani 3 na rasporedu je rumunjski film 'Metrobranding - ljubavna priča o ljudima i predmetima' autorskog dvojca Ane Vlad i Adija Voicua koji se bavi povijesnim nasljeđem i gledatelje vodi u doba kada su se Rumunji morali zadovoljiti samo s jednom robnom markom za svaki osnovni proizvod. Izabravši šest popularnih brendova koji su nastajali u vrijeme socijalističke industrijalizacije, autori istražuju kako su pokraj tvornica koje su ih proizvodile nicali gradovi, ali i kako su ti svakidašnji predmeti postali predmetom žudnji.

U 15 sati u dvorani broj 3 slijedi danski film 'Sve do vječnosti' autora Michaela Madsena o tunelu Onkalo - posljednjem počivalištu finskog udjela otpada zapečaćenom do 2100. godine, nakon čega ga se ne bi smjelo dirati barem 100 tisuća godina. Potom je na rasporedu film 'Ispitivanje' poljskog autora Adama Palente, dirljiva priča o vojniku poljske domovinske vojske Armije Krajowe osuđenom za vrijeme staljinističkog režima u Poljskoj.

U 16 sati u dvorani broj 2 slijede dva naslova iz regionalne konkurencije: riječ je o bugarskom filmu 'Betonski faraoni' autora Jordana Todorova koji prikazuje slikoviti svijet zatvorene romske zajednice Kalderaš koja u svijetu broji tek oko milijun ljudi. Slijedi film 'Magnet' Namika Kabila u kojem se autor pozabavio nesvakidašnjim događajem - svaki posljednji vikend u srpnju tisuće ljudi okupljaju se u Čevljanovićima gdje gledaju borbe bikova, plešu i jedu dok ne padnu s nogu.

U 18 sati u dvorani broj 5 u sklopu programa Majstori doxa na rasporedu su 'Ružičasti sariji' autorice Kim Longinotto, poznate po portretiranju snažnih žena diljem svijeta. Film donosi priču o veličanstvenoj Sampat Pal Devi, vođi Gulaba - 'ružičaste bande' koja pomaže očajnim i zlostavljanim Indijkama.

Već spomenuti film 'Album' premijerno se prikazuje u 20 sati u dvorani broj 4; taj poetski film-esej priča je o književniku Miroslavu Kirinu koji pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijima uništenima u ratu kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji. Nakon njega slijedi film Sanje i Vedrana Šamanović 'Prolaz za van' - taj eksperimentalni film donosi priču o gospođi Gabrijeli koja je nedavno izgubila blisku osobu te su utoliko njene emocije eksponirane i dostupne.

Drugo Dox događanje film je mladog autora Đure Gavrana 'Kelti' iz programa Happy dox koji je na rasporedu u 21 sat u dvorani broj 3. Jedina organizirana navijačka skupina u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi, u zeleno-bijelom dekoru, naoružani šalovima, kapama, transparentima i navijačkom himnom svakog vikenda bježe od isprazne provincijske svakodnevice u bitku za nove bodove.

Kontroverzni dox 'Paviljon 22' autora Nenada Puhovskog bilježi mračnu epizodu iz novije hrvatske povijesti koja se odvijala unutar kompleksa Zagrebačkog velesajma u jesen 1991. Prvotno zamišljen kao centar za mobilizaciju policijskih pričuvnih snaga, spomenuti je paviljon ubrzo postao tranzitni logor svih 'sumnjivaca', uglavnom srpske nacionalnosti, odakle ih je tzv. Merčepova jedinica odvodila na likvidaciju u Pakračku Poljanu. Film je na rasporedu u 22 sata u dvorani 4.

Novinar i redatelj Boro Kontić u bosanskohercegovačkom filmu 'Godine koje su pojeli lavovi' istražio je pitanje odgovornosti svih novinara koji su u doba Domovinskog rata bili uključeni u ratnohuškačku propagandu - treće Dox događanje dana na rasporedu je nakon 'Paviljona 22', u dvorani broj 4 u 22 sata.

01.03.2011. 23:48:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh