« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ČEETVRTI DAN

Četvrtak na ZagrebDoxu

Pet premijera dokumentaraca hrvatskih autora obilježit će današnji dan na ZagrebDoxu

Scena iz filma Jesam li sretna Vanje Sviličić
Scena iz filma Jesam li sretna Vanje Sviličić (ZagrebDox)
Više o

ZagrebDox

,

zagreb-info

,

Goran Dević

,

program

,

raspored projekcija

,

četvrtak

,

Vanja Sviličić

Četvrtak na ZagrebDoxu donosi čak pet hrvatskih premijera: po prvi puta javnosti će biti prikazani novi filmovi domaćih filmaša Gorana Devića ('Poplava') i Vanje Sviličić ('Jesam li sretna?'), film 'Magnet' bosanskohercegovačkog autora Namika Kabila, 'Nekoć braća' koji propituje odnos Vlade Divca i pokojnog Dražena Petrovića te dokumentarni uratci učenika vukovarskih srednjih škola. 

Četvrtak na ZagrebDoxu započinje podnevnom projekcijom u dvorani broj 2 gdje će biti prikazan miljenik publike i žirija na festivalima - film 'Trkački snovi' američkog autora Marshalla Curryja prati vožnju mladih vozača kroz nacionalno prvenstvo na kojem se oblikuju vrhunski vozači trkaćih automobila NASCAR.

Film 'Marwencol' autora Jeffa Malmberga, dobitnik nagrada na Hotdocsu, Silverdocsu i Comic-Conu prati oporavak Marka, koji je nakon nesreće pao u komu i zadobio oštećenja mozga. Mark u dvorištu gradi maketu gradića iz vremena Drugog svjetskog rata u mjerilu 1:6, naziva ga Marwencol te nastanjuje lutkama koje predstavljaju njegove prijatelje i obitelj. Film je na rasporedu u 14 sati u dvorani 4.

U 16 sati u istoj dvorani na rasporedu je prvo Dox događanje u sklopu kojeg će biti prikazana četiri kratkometražna filma nastala u sklopu dokumentarnog projekta 'Upoznajmo se'. Riječ je o nizu radionica koje su pohađali učenici vukovarskih srednjih škola pod mentorstvom Gorana Deviće s ciljem da se kroz produkciju dokumentarnih filmova doprinese razvoju multikulturalnosti i tolerancije. U istom terminu u dvorani broj 5 premijerno će biti prikazan film 'Magnet' bosanskohercegovačkog autora Namika Kabila (drugi u tom terminu).

Treće Dox događanje je film Vanje Sviličić koji će biti prikazan u 18 sati u dvorani 4: autorica je u filmu 'Jesam li sretna?' zavirila u svakodnevicu sobarica i zaposlenica jednog zagrebačkog hotela otkrivajući svijet u pozadini hotelske udobnosti.

Film 'Napoli, Napoli, Napoli' autora Abela Ferrare dio je programa Majstori doxa.

Razgovarajući sa skupinom osuđenica u Državnom zatvoru Pozzuoli, Ferraru su njihove izjave, tako grube i fatalističke, dubinski zadivile. Na njihovim životima odlučio je utemeljiti tri različita scenarija, koja su napisali Peppe Lanzetta, Maurizio Braucci i Gaetano Di Vaio. Film je na rasporedu u 18 sati u dvorani 5.

U 20 sati u dvorani 4 slijedi još jedna domaća premijera, novi film Gorana Devića, 'Poplava'. Smještena u ličke i kosinjske krajeve koje svakih dvadesetak godina pogađa poplava uzrokovana obilnim kišama i otapanjem snijega, priča je to o dvojici volontera koji u izvanrednim situacijama postaju jedine veze svojih sela s ostatkom svijeta.

U 21 sat u dvorani 3 na rasporedu je happy dox - riječ je o austrijskom filmu 'Jesenje zlato' Jana Tenhavena koji dokumentira stogodišnjake koji odbijaju biti stari. Petero protagonista u dobi između 82 i 100 godina priprema se za veliko natjecanje u atletici u Finskoj.

Glazbeni globus na rasporedu je u 22 sata u dvorani 5, a uključuje dva hrvatska naslova: 'Pjesma za novčić' dokumentarni je prvijenac mlade zagrebačke autorice Valentine Klasić, a 'Rock'n'roll je kriv za sve?' rokumentarac Deana Lalića i Sanjina Stanića. 'Pjesma za novčić' priča je o Kraljevima ulice, legendarnom sastavu uličnih svirača. 'Rock'n'roll je kriv za sve?' prati priču o riječkom rock-sastavu FIT, koji je u vrlo kratko vrijeme u doba Novog vala postao senzacija u bivšoj Jugoslaviji.

Završavamo s posljednjim Dox događanjem, filmom 'Nekoć braća' koji se bavi prijateljstvom i odnosom dvaju košarkaških velikana iz NBA lige, Dražena Petrovića i Vlade Divca. Snimljen u produkciji NBA Entertainmenta i režiji američkog autora Michaela Tolajiana, film prikazuje karijere nikad prežaljenog hrvatskog košarkaša i slavnog srpskog igrača te preispituje njihov odnos koji je, učvršćen igranjem za jugoslavensku reprezentaciju i imigrantskim iskustvom u Americi, narušio rat. Zbog velikog interesa, film će biti prikazan u dodatnom terminu: osim projekcije u 22 sata u dvorani broj 4, film će biti prikazan u 23 sata u dvorani broj 3.

03.03.2011. 07:49:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh