« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
MORSKI ČOVIK

Sredozemna medvjedica viđena na Hvaru

Medvjedica prilazi ribarima bez straha

Ova je medvjedica snimljena 2007. kod Verudele
Ova je medvjedica snimljena 2007. kod Verudele (CROPIX)
Više o

sredozemna medvjedica

Rijetki sisavac koji je godinama stanovao duž Jadranske obale zaštićen uvalama i podzemnim spiljama, no nestao zbog zajedničkog interesa s ribarima, a nešto lošijeg položaja u okršajima s njihovim harpunima, drugi se puta u dva mjeseca pojavio pred ljudskim okom. Govori to o vraćanju 'Morskoga čovika' u jadranske vale.

O činjenici kako se 'Adriana' rasprostranila po akvatoriju Cresa, Visa, Murtera, a sad i Hvara, govore brojni ribari među kojim i Yveta i Ivo Lazaneo, supružnici koji su sredozemnu medvjedicu ugledali za vrijeme ribarenja u ponedjeljak oko sedam sati ujutro kod Grebišća na otoku Hvaru. Njihove su sumnje potvrđene samo dan kasnije kada su ju samo par metara udaljenu od svoje brodice ugledala dvojica sportskih ribolovaca.

Još je u osmom mjesecu kapetan Dubravko Filipas sa svojim prijateljem Aleksandrom Đurentićem uspio snimiti Medvjedicu koja se zaigrano ljuljuškala uz njihovu barku kojom su pošli na ribe. Mobitelom su u creskom akvatoriju kod Svetoga Blaža snimili životinju koja je bez straha plivala blizu njihova broda.

Medvjedica je zaštićena životinja prema Zakonu o zaštiti prirode za čije ubijanje možete dobiti kaznu od 100 tisuća kuna, a prema svemu sudeći, njezina je zaštita pridonijela njezinu ponovnom povratku u Jadran, na nesreću svih ribara moguće je da će ju oko ribarskih mreža viđati sve češće, a na radost turista i ljubitelja životinja. (metro-portal)

16.10.2008. 13:44:46
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    AnaK
    20.10.2008. 14:09
    Mislila sam da se sredozemne medvjedice eventualno mogu vidjeti na puno skrivenijim mjestima.
  2. avatar
    Ida_K
    01.05.2009. 14:04
    woooooooooooooooooooooooooooooow!!!!!!!!!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh