« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
MEDITERAN UGROŽEN

Sredozemlje onečišćeno s preko 250 milijardi plastičnih mikrofragmenata

Budući da sićušni otpad već onečišćuje more i da je prekasno da bi se to spriječilo, stručnjaci su se odlučili za jedino moguće rješenje - ograničavanje te pojave

Sredozemno more
Sredozemno more (Shutterstock)
Više o

Mediteran

,

Sredozemlje

,

plastika

,

zagađenje

,

onečišćenje

,

Sredozemno more

Moguće je da 250 milijarda plastičnih mikrofragmenata onečišćuje Sredozemlje i da se tim sićušnim otpadom hrane planktoni, njima pak ribe, a ribama ljudi, ocijenili su, na temelju prvih istraživanja, članovi projekta Mediteran u opasnosti (MED). Procjenjujemo da "bi količina mikrootpada u cijelome Sredozemlju mogla iznositi oko 250 milijarda mikrofragmenata", rekao je Francois Galgani s Francuskog instituta za ispitivanje i istraživanje mora (Ifremer).

Stručnjaci Ifremera i Sveučilišta u Liegeu u Belgiji prve su procjene o dometu šteta postavili na temelju uzoraka koje su u srpnju 2010. prikupili članovi MED-a na francuskim, talijanskim i španjolskim obalama. "Prvi uzorci uzeti su na visini od 10 do 15 centimetara vode i to je površinski otpad jer nije pretražen cjelovit stupac vode", objasnio je voditelj ekspedicije Bruno Dumontet i naglasio da ti "nalazi jako zabrinjavaju". Uzorci su ispitani u desetak europskih sveučilišnih laboratorija.

U 2011. nastavit će se uzimanje uzoraka kako bi se dobila cjelovita analiza Sredozemnog mora koje je "relativno zatvoreno, nije preveliko i idealno je za proučavanje takve vrste onečišćenja", rekao je Dumontet. "U 90 posto uzoraka je mikrootpad i s obzirom na prosječnu težinu od 1,8 mg za 4371 mikrootpadak prikupljen u kampanji, dobiva se ekstrapolirana vrijednost od približno 500 tona za Mediteran", napisao je u komentaru dr. Galgani. Za usporedbu, "atlantski vrtlog" što ga tvore morske struje, sadržao bi 1100 tona plastičnih mikrofragmenata. Kampanja MED-a 2011. trebala bi se nastaviti na obalama gdje su uzorci uzimani i 2010. te se proširiti na jug Španjolske, Gibraltar, Maroko, Alžir, Tunis, Sardiniju i Korziku.

"Budući da sićušni otpad već onečišćuje more i prekasno je da bismo to spriječili, odlučili smo se za jedino moguće rješenje - ograničiti tu pojavu", navodi Dumontet. Tako jer stvorena online peticija "milijuna klikova za Mediteran", kojom se nastoji pritisnuti Europsku uniju da novim zakonskim okvirom propiše sustavnu ekokoncepciju za sve proizvode široke potrošnje. (hina/metro-portal)

30.12.2010. 20:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh