« Život
objavljeno prije 14 godina
SREĆA

Sreća je precijenjena

Ako se koncentriramo samo na to kako doći do sreće nikada se nećemo uspeti visoko

planinar
planinar (Shutterstock)
Više o

sreća

Ideja sreće je pomalo krivo shvaćena. Ako ju shvatite na zdrav način, tada pojmu sreće nikada nećete davati preveliko značenje. To činimo upravo iz svog neznanja. Sreća nije cilj ili svrha života, sreća je upravo suprotno - posljedica, voće koje se bere sa stabla života.

Sreća je predmet naših osjetila. Ona je informacija koju dobivamo osjetilima, ona je ideja osjetila.Opseg osjetila je ograničen, a osjetila su potpuno nesvjesna ljepote i veličine života. Dakle, ako stalno mislite na sreću ili radite za sreću vi samo pratite svoja osjetila. Vi živite samo sa svojim osjetilima. Shvatite igru osjetila, a zatim izađite iz svojih ograničenja. Otkrijte onaj dio života koji vam može dati nešto trajno, najviše znanje o životu,  jasnoću u životu.

Nitko ne putuje životom s potpunim razumijevanjem, pa čak i ako ste u neznanju ili nemate želje, nekako ćete osjetiti povezanost. Na primjer, imate određeno razumijevanje života i onog što od života želite. Na osnovu onoga što znate, vaš najviši cilj je pronaći sreću. Kako prolazite kroz iskustva tijekom života, vaša razumijevanja rastu i šire se. Kako se vaše razumijevanje razvija, počinjete uviđati da sreća nije sve, da postoji nešto drugo, da sreća dolazi i odlazi. Počinjete razmišljati da su možda, osjećaji zadovoljstvo i mira važniji, bez obzira kakve bile životne okolnosti. Mogli bi biti spokojni ako to želite.

Ranije, vaša je razini razumijevanja utjecala na to da se pitate: "Kako mogu biti zadovoljan kad nemam to, ili ne mogu to?" Sada se vaša razina razumijevanja promijenila, i s tim saznanjem ne žalite za ničim, u potpunosti ste spokojni. Sve je u razini našeg razumijevanja, ako je razumijevanje visoko onda nećete pridati previše važnosti sreći ili tuzi. Kada žudite za nečim višim više ćete cijeniti svoje razumijevanje stvari, živjet ćete za to, nećete mariti za tim je li put dug ili ne, nećete uopće obraćati pažnju na sam put. Pažnju ćete posvetiti cilju, cilju koji je veći, želji koja vas vodi.

Kada se penjete na visoku stijenu s ciljem da dođete do njenog vrha, vama je sve jasno. Vi ste svjesni da morate stići do vrha. Jasnoća vam pomaže u tome. Put će biti veoma težak, i možda nećete biti sretni na njemu, ali kad dođete do vrha to će vam pružiti mnogo više od sreće, to će pružiti spokoj i zadovoljstvo. Ako smo samo u potrazi za srećom onda se nikada nećemo moći uspeti visoko, ciljati visoko, ili težiti za svim onim što nam može pomoći na našem životnom putu da napredujemo.

Naše je razumijevanje sreće površno. Ako zagrebete dublje, dat ćete veću važnosti jasnoću i svijesti koje vam daje informacije o svrsi vašeg postojanja. Kada to postane jasno, sve će doći k vama, uključujući zadovoljstvo i ravnoteže.

24.05.2010. 15:21:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh