« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OTKRIĆE

Srce u ljudi nakon infarkta liječit će se matičnim stanicama

Liječnici diljem svijeta traže način da "regeneriraju" srce kako bi umjesto ožiljka nastalo mišićno tkivo

Fotografija vijesti
Više o

srčani udar

,

infarkt

,

bolesti srca

Matične stanice dobivene iz bolesnikova srca mogle bi se koristiti u liječenju oštećenja nastalih prilikom srčanog udara, tvrde liječnici iz SAD-a, prenosi Hina.

U malom istraživanju o kojem su izvijestili u medicinskome časopisu Lancetu kažu kako su uspjeli prepoloviti ožiljak. Autori dodaju kako je u novome srčanome mišiću nastupilo povećanje "bez presedana".

Britanska zaklada za srce kaže kako je još rano, ali to bi "mogla biti izvrsna vijest za srčane bolesnike".

Srčani udar događa se kad srcu uzmanjka kisika, naprimjer zbog ugruška koji prekine dotok krvi u nj.

Kad srce zacjeljuje, na mjestu odumrlog mišića nastaje ožiljak, ali to tkivo ne kuca kao srčani mišić, pa se smanjuje i sposobnost pumpanja krvi.

Liječnici diljem svijeta traže način da "regeneriraju" srce kako bi umjesto ožiljka nastalo mišićno tkivo. Matične stanice koje se mogu transformirati u svaki tip specijaliziranih stanica, igraju važnu ulogu u tim pokušajima.

U najnovijoj studiji u institutu Cedars-Sinai, provjeravali su je li sigurno upotrijebiti matične stanice iz pacijentova vlastitog srca.

U roku od mjesec dana od srčanog udara u žilu na bolesnikovu vratu umetnuta je sonda koja je gurnuta do srca gdje je uzela uzorak srčanog tkiva veličine "polovine grožđice", kaže se u članku u Lancetu.

Taj je uzorak poslan u laboratorij i ondje su izdvojene i uzgojene matične stanice. Otprilike 25 milijuna tih novih stanica stavljeno je u žile oko srca.

U ispitivanju je sudjelovalo 25 pacijenata. Prije liječenja ožiljak je zauzimao otprilike 24 posto lijeve klijetke, a nakon šest mjeseci smanjio se na 16 posto. Nakon godine dana pao je na 12 posto.

Na mjestu toga tkiva razvilo se zdravo mišićno tkivo, a matične su stanice, piše u studiji, "pokazale dosad neviđenu sposobnost da smanje ožiljak i istovremeno stimuliraju ponovni rast zdravog srčanog tkiva".

14.02.2012. 15:45:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh