« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
TADIĆ I KOSOR:

Srbija želi Hrvatsku, a Hrvatska Srbiju u EU

Hrvatska snažno podupire europski put Srbije, rekla je Jadranka Kosor nakon susreta s Borisom Tadićem

Tadić i Kosor
Tadić i Kosor (Boris Kovacev / CROPIX)
Više o

Boris Tadić

,

Jadranka Kosor

,

Srbija EU

,

Hrvatska EU

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u srijedu nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu da daje punu potporu što bržem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, jer je to u "vitalnom i nacionalnom interesu Srbije", odbacivši špekulacije da njegova zemlja želi zakočiti integracijski proces Hrvatske.

"Dajem apsolutnu potporu što bržem učlanjenju Hrvatske u EU i danas želim razriješiti sva govorkanja i glasine da Srbija ima interes da zaustavi proces integracije Hrvatske... Srbija ima vitalan i nacionalni interes da Hrvatska što prije uđe u Europsku uniju" kazao je Tadić koji se nalazi u službenom dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Premijerka Kosor poručila je da Hrvatska snažno podupire europski put Srbije ocijenivši da je to od velike važnosti za stabilnost regije i prosperitet dviju država.

Hrvatska, koja je pri kraju pristupnih pregovora, i dalje će podupirati europski put Srbije i cijelog jugoistoka Europe kazala je Kosor. Obraćajući se novinarima Tadić je priznao da dvije zemlje još uvijek imaju otvorena pitanja poput pitanja granica, sukcesije i međusobnih tužbi pred međunarodnim sudom pravde.

"To opterećuje naše odnose... naše dvije komisije nastavit će rad na rješavanju tih pitanja" kazao je Tadić. Dvije zemlje u tim pitanjima moraju naravno voditi računa o svojim nacionalnim interesima, ali također moraju tragati za prilikama da se pronađu zajednička rješenja, dodao je.

Kao i kod predsjednika Josipovića jedna od važnih tema razgovora s premijerkom Kosor bilo je pitanje osoba koje su na popisu nestalih i zatočenih, te pitanje povratnika. Kosor je kazala da je tijekom razgovora postignut politički dogovor o načelima na kojima će se zasnivati trajno rješavanje pitanja povratnika. S tim u svezi najavljena je i međunarodna donatorska konferencija u svrhu njihova zbrinjavanja.

Istaknuta je i potreba jačanja gospodarske suradnje.(hina/metro-portal)

24.11.2010. 17:47:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh