« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
TONE SMEĆA

Netko je jako naštetio okolišu na Pelješcu - otkud smeće još se utvrđuje

U moru kod Pelješca su uočene plutajuće strvine koza, ovaca i divljih svinja te jedan uginuli dupin

Smeće na Pelješcu
Smeće na Pelješcu (Antun Poljanic / Cropix)
Više o

smeće

,

Pelješac

,

smeće u moru

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski izjavio je danas novinarima da ih zabrinjava golema količina otpada koji je proteklih dana preplavio srednji dio obale poluotoka Pelješca, osobito mjesta Trstenik i Žuljana, te je ustvrdio kako je očito da je netko jako naštetio okolišu, što treba istražiti.

"To su stvari koje trebamo istražiti i vidjeti odakle, od koga je došao taj otpad i što ćemo napraviti da se to ne bi ponavljalo", rekao je Ružinski odgovarajući na novinarska pitanja danas u hotelu "Regent Esplanade", gdje je otvorio regionalnu Konferenciju o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti. Dodao je kako more inače donosi svakakav otpad, rekao je, dodajući kako je s golemom količinom otpada, očito, netko jako naštetio okolišu.

"Inspekcija je utvrdila stanje, organizirano je čišćenje i skupljanje otpada i sve je u jednom normalnom tijeku u ovoj izvanrednoj, nenormalnoj situaciji", istaknuo je i dodao kako se nada da će "sanacija biti brzo završena" ako to dopuste vremenske prilike.

O opasnosti za morske životinje i biljke, rekao je, moći će se više reći kad se "otpad očisti, sanira i naprave sve analize". Jedna je stvar kruti otpad koji će se pokupiti, ali treba vidjeti je li onečišćeno more i hoće li trebati određene mjere zaštite i prevencije i ima li posljedica u moru, istaknuo je.

Ružinski je rekao i kako se još sasvim sigurno ne zna odakle je taj otpad došao. "Zna se samo po tome što se otpad sada gleda i analizira" i otprilike se može odrediti odakle bi mogao biti, rekao je.

Na novinarske tvrdnje kako su uočene "mnoge etikete na albanskom jeziku", Ružinski je odgovorio kako će se to istražiti i vidjeti što se može učiniti te može li se doznati odakle je otpad došao.

Jučer je počelo čišćenje i uklanjanje smeća koje je proteklih dana preplavilo srednji dio obale poluotoka Pelješca, osobito mjesta Trstenik i Žuljana. Državni Centar 112 izvijestio je da je smeće najvjerojatnije stiglo iz Albanije zbog višednevnog juga. Procjenjuje se da je more nanijelo nekoliko desetaka tona drvenih i plastičnih otpadaka.(hina/metro-portal)


24.11.2010. 15:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh