« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
genocid

Srbija priprema deset tužbi protiv Hrvatske

Za podnošenje tužbi Međunarodnom sudu u Haagu čeka se još samo stavljanje ratnih događaja u povijesni kontekst

Boris Tadić
Boris Tadić (Getty Images)
Više o

Boris Tadić

,

tužba protiv Hrvatske

,

Srbija tuži Hrvatsku

Srpska vlada protiv Hrvatske namjerava podnijeti protutužbu za genocid zbog zločina počinjenih nad Srbima u razdoblju od 1991. do 1995. godine, piše Press.

Odluku o podnošenju protutužbe, Srbi su donijeli još sredinom studenog 2009., a za prikupljanje materijalnih dokaza i pripremu protutužbe je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Pravni tim koji predstavlja Srbiju u Haagu navodno je prikupio već deset tužbi, a čeka se još samo da ih vodeći srpski povjesničari obrade i stave u povijesni kontekst.

"Imamo dovoljno materijala za deset tužbi i svih deset tužbi pojedinačno bismo mogli dobiti. Praktično je slučaj zatvoren, ostaje nam još samo pripremiti dokazni materijal za utvrđivanje geneze zločina na prostoru Hrvatske", rekao je neimenovani izvor Pressa iz srpskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović nije naveo kako će Vlada reagirati ukoliko dođe do podnošenja protutužbe od strane Srbije, ali nije izostavio mogućnost da Hrvatska ospori nadležnost suda za taj slučaj.

04.10.2009. 13:21:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh