« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Srbija ponovno svojata

Riječ je o mirovnim misijama u kojima su sudjelovali Hrvati

Mirovne zasluge u Africi i Aziji njihovih prethodnika u bivšoj državi, istočni susjedi svojataju
Mirovne zasluge u Africi i Aziji njihovih prethodnika u bivšoj državi, istočni susjedi svojataju (Nikša Stipaničev/CROPIX)
Više o

mirovne misije

,

SFRJ

,

JNA

Još se nije pošteno ni stišala bura oko svojatanja svih međunarodnih sportskih medalja osvojenih za vrijeme bivše SFRJ, a Srbija već baca obje šape i na vojnu tradiciju propale federacije. Srbijansko ministarstvo obrane upravo ovih dana najavljuje sudjelovanje jedinica Vojske Srbije u nekoliko međunarodnih mirovnih misija. Kako bi se predstavili kao tradicionalni izvoznici mira, vojni i politički vrh susjedne države poziva se na mirovne misije Ujedinjenih naroda u kojima su sudjelovali kontingenti JNA, javlja Slobodna Dalmacija.

- I ranije smo gurali glavu u torbu zarad svjetskog mira - vele u jednom beogradskom listu.
Neupućenom promatraču sve to možda i ne bi bilo čudno da u tim jedinicama nisu sudjelovali Hrvati. Dakako, bilo je tu Srba, Slovenaca, Makedonaca, Crnogoraca, građana Bosne i Hercegovine, ali hrvatska nacionalna komponenta bila je dominantna.

Mirovne misijeRiječ je o pet mirovnih misija JNA u kojima su sudjelovali Hrvati, i to na Sinaju, u Jemenu, monitoring misiji u Iraku i Iranu, Namibiji te uoči samog raspada bivše države, u Angoli. 

U Ministarstvu obrane Srbije tvrde kako je riječ o isključivo srpskoj tradiciji, a MORH šuti.

Prvi čovjek sinajske mirovne misije JNA bio je pukovnik Nikola Radošević iz Vrginmosta, koji je ravnao najvećim kontingentom mirovnih snaga u toj zoni.

(METRO) 

12.05.2008. 07:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    salvador
    12.05.2008. 08:09
    Mislim da je vrijeme da Hrvatska digne glavu i prekine to brutalno svojatanje velikih hrvatskih sinova, počevši sa Veljkom Kadijevićem.
    Ono ne, zdrav razum i ti štosevi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh