« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OFENZIVA

Srbi će o svojim stavovima o Kosovu govoriti na Općoj skupštini UN-a

Srbija će poduzeti sve legalne i diplomatske mjere kako bi obranila svoj teritorij, odlučio je tamnošnji parlament

(Wikipedia)
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

diplomacija

,

Vuk Jeremić

,

Mirko Cvetković

,

ICJ

Srbijanska vlada odlučila je, dan nakon izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Den Haagu (ICJ) o legalnosti neovisnosti Kosova, da će svoja stajališta braniti u debati na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN), najavio je u petak srbijanski premijer Mirko Cvetković.

"Ostajemo privrženi dosadašnjoj politici očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje uz korištenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja su na raspolaganju suverenim državama članicama UN", kazao je Cvetković na konferenciji za novinare po završetku izvanredne sjednice vlade posvećene odluci ICJ-a.

Po riječima Cvetkovića, vlada je na današnjoj sjednici zaključila kako ICJ nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca te da nije legalizirao etnički motiviran pokušaj otcjepljenja Kosova.

>>Srbija pretrpjela snažan diplomatski udarac

Srbijanski premijer naveo je kako je vlada ocijenila da Srbija od ICJ-a nije dobila pomoć u situaciji u kojoj je međunarodno pravo prekršeno na njenu štetu, te dodao da savjetodavno mišljenje ICJ-a koji je u četvrtak ustvrdio da proglašenje kosovske neovisnosti nije bilo protivno međunarodnom pravu nije zatvorilo vrata za vanjskopolitičku aktivnost Srbije na očuvanju njezina teritorijalnog integriteta.

"Vlada Srbije će nastaviti aktivnosti kako bi se pitanje Kosova i Metohije riješilo dijalogom jer smatramo da je to jedini način koji može osigurati trajni i stabilni mir na ovim prostorima", istaknuo je Cvetković.

Srbijanski premijer je, govoreći o stajalištima Srbije i SAD-a "da su obje strane suglasne da kada se radi o Kosovu nema suglasnosti" te da na toj platformi unapređuju bilateralne odnose, kazao kako savjetodavno mišljenja ICJ-a ni u kom smislu nije promjenilo pozicije niti Srbije niti SAD-a.

Intenzivna diplomatska aktivnost

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić najavio je kako će diplomatska aktivnost Srbije u narednih nekoliko tjedana biti veoma intenzivna te da će za manje od 48 sati posebni izaslanici predsjednika Srbije otputovati u 55 država.

"Još 40 država će biti kontaktirano na razini akreditiranih veleposlanika, u vrlo skorom roku će biti održana sjednica Vijeća sigurnosti pod predsjedanjem Rusije, na kojoj će se sagledavati situacija u pokrajini i u narednih nekoliko tjedana imaćemo visok ritam ministarskih i drugih angažiranja na visokoj razini s predstavnicima država širom svijeta", dodao je Jeremić.

Dodao je kako smatra da će se nakon odluke na Općoj skupštini, ovisno o tome kakva će ona biti, otvoriti prostor za ozbiljan dijalog u kojem će međunarodna zajednica, u prvom redu EU, igrati veoma važnu ulogu.(hina/metro-portal)

23.07.2010. 21:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh