« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POVIJESNI DOGOVOR

Spriječit će se svaki napad na stabilnost eura

Predsjednik EK Jose Manuel Barroso ocijenio je da će svaki napad na stabilnost euro-zone propasti nakon što je postignut dogovor o fondu za pomoć ugroženim zemljama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska komisija

,

euro

,

Jose Manuel Barroso

,

dogovor

"Jutrošnji dogovor osigurava da svaki napad usmjeren protiv stabilnosti eura propadne", rekao je Barroso u svom govoru na gospodarskom forumu u Bruxellesu.

Ministri financija zemalja članica EU-a postigli su u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima nakon maratonskih pregovora dogovor o uspostavi kriznoga fonda za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u financijskim poteškoćama.

Taj fond može računati na 750 milijardi eura, od kojih 60 milijardi daje Komisija, to jest europski proračun, 440 milijardi dale bi zemlje članice euro-zone u obliku bilateralnih pozajmica ili jamstava, a 250 milijardi dao bi Međunarodni monetarni fond.

Barroso je izrazio zadovoljstvo što je donesena "povijesna odluka u manje od 48 sati". "Rekli smo da ćemo učiniti sve da obranimo stabilnost eura. Danas smo to i učinili", rekao je. Globalna financijska tržišta u ponedjeljak ujutro pozitivno su reagirala na odluku ministara financija EU-a. Barroso je rekao da euro-zona ponovno stječe povjerenje investitora.

Barroso je istaknuo da je jedna od lekcija naučenih iz ove krize to da se ne može imati monetarna, bez ekonomske unije. "Komisija već godinama zagovara pojačano ekonomsko upravljanje. Godinama smo govorili da na kraju ne možemo imati monetarnu bez ekonomske unije. Potrebna nam je jača koordinacija gospodarske politike", rekao je Barroso najavljujući da će Komisija u srijedu iznijeti prijedloge za jačanje usklađene gospodarske politike, koji će uključivati veći nadzor makroekonomskih neravnoteža.

"Za mene je lekcija iz ove krize jasna. Treba nam jača Unija u gospodarskoj politici kao i bolja provedba u zemljama članicama politike i pravila dogovorenih na razini Unije", istaknuo je Barroso. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 15:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh