« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BRITANSKA POKRAJINA

Spriječen kolaps sjevernoirske vlade

Iz Londona će se na Belfast po prvi puta prebaciti policijske i pravosudne ovlasti

Gerry Adams i Peter Robinson
Gerry Adams i Peter Robinson (Getty Images)
Više o

Sjeverna Irska

,

Sinn Fein

,

DUP

,

Peter Robinson

Dvije glavne stranke u sjevernoirskoj skupštini, katolički Sinn Fein i protestantski DUP, postigle su u noći s četvrtka na petak sporazum o prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast, te tako spriječile kolaps zajedničke sjevernoirske vlade.

Postizanjem dogovora Sjeverna Irska će dobiti svog prvog ministra pravosuđa, a riječ je o jednom od najvažnijih koraka prema sveobuhvatnom rješenju sjevernoirskog pitanja od mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998. kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u kojem je život izgubilo 3,600 ljudi.

Neuspjeh bi gotovo sigurno doveo do porasta nasilja i raspisivanja novih izbora u toj britanskoj pokrajini u kojoj vlast dijele nekad ljuti neprijatelji, uglavnom katolički Sinn Fein i uglavnom protestantska Demokratska unionistička stranka (DUP).

"Vjerujem da sada skupština i političke institucije mogu nastaviti raditi na temelju jednakosti, poštenja i partnerstva", rekao je predsjednik Sinn Feina Gerry Adams.

Čelnik DUP-a Peter Robinson rekao je da je njegova stranka "jednoglasno poduprla put prema naprijed". On je dodao da će pojedinosti o sporazumu kojim su okončani dvotjedni pregovori biti objavljene kasnije u petak.

Početku pregovora koji su vođeni u dvorcu Hillsborough u predgrađu Belfasta nazočili su i britanski i irski premijer, Gordon Brown i Brian Cowen, u pokušaju da pomognu suprotstavljenim stranama u postizanju kompromisa. Očekuju se da će oni sada ponovno doputovati u Sjevernu Irsku.

London je bio zaprijetio da će u slučaju nepostizanja dogovora raspustiti skupštinu i raspisati nove izbore. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh