« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
OZBILJNO?!

Sporo hodanje povezano je sa srčanim bolestima?

Autori istraživanja smatraju da je brzina hoda općeniti pokazatelj zdravstvenog stanja i kondicije pojedinaca.

Požurite!
Požurite! (Pixabay)
Više o

hodanje

,

srčane bolesti

,

sporo hodanje

Ako sami ne hodamo sporo, onda se često nalazimo u situaciji da na cesti nervozno zaobilazimo one koji se kreću puževim korakom. No ispada da njihov spor, ali siguran hod nije zapravo toliko siguran.

Odrasli ljudi koji sporo hodaju imaju dva puta veće šanse oboljeti od srčanih bolesti, dokazala su najnovija istraživanja.

"To bi značilo je uobičajeni spori tempo hoda neovisan predskazivač budućih smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim bolestima", govori Tom Yates, autor istraživanja.

Ono se temeljilo na promatranju ukupno 420 727 pacijenata u vremenskom razdoblju od 6 godina. Kod ljudi koji su sporo hodali dokazano je da imaju 1.8 do 2.4 puta više šansi umrijeti od srčane bolesti u razdoblju trajanja istraživanja.

Kod istraživanja su u obzir uzeti faktori poput pušenja, BMI indeks i prehrana, a ništa od toga nije znatno utjecalo na rezultate. Autori istraživanja smatraju da je brzina hoda općeniti pokazatelj zdravstvenog stanja i kondicije pojedinaca.

Ovo nije prvo istraživanje koje je povezalo spori hod sa srčanim bolestima. Ono iz 2009. dokazalo je istu stvar- sporo kretanje vodi povećanoj mogućnosti smrtnog stradavanja od kardiovaskularnih bolesti. 

Možda je vrijeme da ubrzate taj tempo.

Piše: Andrea Holi
21.11.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh